{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zamislite namještaj od pjene koji se sam montira

26.4.2013. u 22:08
97
2
Zamislite namještaj od pjene koji se sam montira
97
Zamislite namještaj od pjene koji se sam montira
Možete li zamisliti ovu scenu: Dođete kući sa kutijom spljoštenog bijelog materijala. Uključite ga u struju i u roku od deset minuta imate novu stolicu.
Kompanija Noumenon radi na razvoju upravo takvog namještaja. Bazirali su se na istraživanju svemirske antene, a njihov dizajner Carl De Smet pokušava primijeniti taj materijal u "polimere memorijske pjene" kako bi se namještaj mogao spakovati za jednostavnu pošiljku, a potom kasnije postaviti u "zapamćeni" oblik.

Ova ultimativna evolucija u proizvodnji namještaja omogućila bi da proizvod ne mora imati posebno pakovanje, a zbog male težine i prostora koji zauzima mogao bi se brzo i lako prevoziti pa čak i avionima.

Pjena bi se aktivirala toplotom na oko 70 celzijusovih stepeni, što je vrlo teško postići u domu, osim, recimo, u pećnici. Stoga stručnjaci rade na osmišljavanju mehanizma koji će pokrenuti širenje ove pjene.

De Smet priznaje da su još na nivou dokazivanja da ovaj koncept može uspjeti. Materijali su izuzetno skupi, a na pitanje hoće li, naprimjer, biti u stanju proizvesti stol za ručavanje, priznao je da još uvijek nije siguran.Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: