Kuća i ured
6

Zamislite da vam robot sagradi kuću za 24 sata

Klix.ba
Nauka i tehnologija su toliko napredovale da imamo robote koji umjesto ljudi mogu napraviti mnogo šta. Primjera radi imamo one koji mogu očistiti kuću umjesto nas, pa zašto ne bi imali i one koji će je sagraditi?

Sada je i to gotovo realno. Još malo ćemo, čini se, moći zaboraviti na višemjesečna maltretiranja s radnicima i raznim firmama, jer stroj osmišljen u SAD-u će moći izgraditi kuću u jednom danu, bar tako tvrde njegovi izumitelji.

Profesor Behrokh Khoshnevis sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji je dizajnirao divovski robot koji može zamijeniti građevinske radnike i brzo izgraditi vaš dom.

Khoshnevis objašnjava kako se radi o tehnologiji poznatoj kao Contour Crafting, koja bi mogla unijeti revoluciju u građevinsku industriju. On objašnjava kako bi ovo moglo biti izrazito korisno u situacijama kada prirodne katastrofe unište veliki broj domova, pa bi ovakva gradnja mogla biti mnogo brža, piše news.com.au.

Contour Crafting sistem je robot koji automatizira sve one radnje koje bi se trebala napraviti ručno. To je u suštini veliki 3D printer koji slaže dio po dio kuće, reda građevinski materijal, pa čak i instalacije. Ono što je potrebno na kraju je da se dodaju prozori i vrata. Pogledajte