"Italijansko selo"
1

Vila Firenca na Beverly Hillsu na aukcijskoj prodaji za 160 miliona dolara

B. R.
Vila Firenca bi mogla biti najskuplja ikada, a koja je prodata aukcijski (Foto: Hilton & Hyland)
Vila Firenca bi mogla biti najskuplja ikada, a koja je prodata aukcijski (Foto: Hilton & Hyland)
Vila Firenca površine 20.000 kvadratnih metara na Beverly Hillsu bit će na aukcijskoj prodaji uz cijenu od 160 miliona dolara. Ovaj objekat bi mogao biti najskuplji koji je ikada prodat na aukciji.

Firenca ima 13 soba i nalazi se na zemljištu površine devet hektara. Do vile se može doći privatnom ulicom ili ulicom koja će biti u vlasništvu budućeg ukućanina, ukazali su iz aukcijske kuće Concierge Auctions.

Vila ima zasvođene stropove, nekoliko kamina i više od 25 kupaonica. Na imanju gdje se nalazi smještene su i tri kuće za goste.

Jedinstvena arhitektura objekta (Foto: Hilton & Hyland)
Jedinstvena arhitektura objekta (Foto: Hilton & Hyland)

Firenca se nalazi u elitnoj četvrti North Beverly Park u kojoj, između ostalih, žive pjevač Rod Stewart te glumci Denzel Washington i Sylvester Stallone. Vilu je projektovao arhitekta William Hablinski iz Californije. Aukcijska kuća je cijeli kompleks opisala kao "autentično italijansko selo".

Sadržaj čine i staza za trčanje, bazen, jacuzzi, teniski teren i prostor dovoljan za parkiranje 30 automobila.

Kompleks opisan kao
Kompleks opisan kao "autentično italijansko selo" (Foto: Hilton & Hyland)

"Ovo je istinsko remek-djelo koje je vrlo teško ponoviti. Neki od najpoželjnijih predmeta na svijetu prodaju se na aukciji, a jedan od takvih je i ova kuća. Vila Firenca je umjetničko djelo", poručio je trenutni vlasnik.

Agencija za nekretnine objekat prodaje za 160 miliona dolara. Ako bude prodata za tu cijenu, bit će najskuplja koja je ikada prodata aukcijski, tvrde u Concierge Auctionsu. Predsjednik ove aukcijske kuće Chad Roffers je izjavio da cijena viša od 100 miliona dolara znači da jednu ovakvu vilu može kupiti mali broj ljudi, a što za posljedicu može imati da se mjesecima ili godinama traži kupac.

Prije aukcijske prodaje cijena Firence 2018. bila je čak 165 miliona dolara. Roffers je ukazao na to da potraga za kupcem nekretnine na Beverly Hillsu u prosjeku traje 324 dana. Aukcija će se održati na internetu. Počet će 26. januara i trajat će osam dana, prenosi CNN.