Kuća i ured
0

Velike ideje za mala dvorišta

Sarajevo-x.com
Ako je vaše dvorište mikroskopsko, budite dovitljivi, pa ukradite nekoliko trikova iz unutrašnjeg uređenja.

Odavno se priča da su vrtovi "produžetak kuće". Takvi mali prostori idealni su za ideje koje obično povezujete sa unutrašnjim uređenjem, koje će vašem minijaturnom dvorištu, oivičenom ogromnim zidom iza kojeg se vidi nebo samo ako skroz podignete glavu, dati dašak glamura i osobnosti, piše "The Guardian".

Ogledala i predmeti koji privlače pažnju stvaraju mali, intimni prostor u kojem možete popiti kafu ili uživati u svježem zraku. Ono što ne biste trebali činiti je tretirati taj komadić zemlje kao dvorište. Nećete imati koristi od biljaka koje se obično stavljaju u baštu. Držite se zimzelenih biljaka, bršljana, ružmarina, kamelija. Ili, naprosto, nemojte saditi ništa. Ofarbajte zid u lijepe boje da poboljšate ukupan izgled.

Pazite, u časopisima ćete obično vidjeti namještaj u stilu sofe, veliki i mekani, sa hrpom jastuka koji ćete svaki put nositi u kuću kada počnu padati kapi kiše. Umjesto toga, držite se jednostavnosti i vodootpornog namještaja, kojem nije potrebno ništa više od povremenog čišćenja.

Nađite nešto na šta će vam se oči fokusirati

Tačke fokusa ključne su za minijaturna dvorišta, u suprotnom, jedino u šta ćete gledati je zid koji se nalazi metar i po od vašeg nosa. Da biste izbjegli osjećaj zatvorenosti, mislite na to da što efektivnije dekorišete prostor.

Izaberite samo jednu ideju i nemojte je dodatno razrađivati. Tačka fokusa je upravo to što jest, zato što ima samo jedna.

Zidovi i podovi

Boja se premalo koristi u malenim vrtovima. Uljepšajte zid od cigle i obojite ga u bijelo, dodajte koji cvijet geranije i odjednom ste sebi stvorili mediteranski djelić raja. Boje masline, žalfije, blijedosiva i plava su boje stvorene za prirodno svijetlo.

Iako je minijaturan, vaš vrt može imati veliku osobnost ako stavite keramičke pločice, a i na njima se ne kliže.

Za starinski francuski šarm, potražite zagasite cvjetne uzorke, mada će vam za to trebati malo bogatstvo. Da bi se ovi podovi uspješno uklopili, oni trebaju biti najvidljiviji dio vrta. Stolice i stolovi trebaju biti neutralni i zagasiti.

Dim i ogledala

Umjesto da gledate u ružni zid, pokrijte ga nekom biljkom puzavicom. Kupite i ogledala koja su napravljena od akrila, pa se ne mogu slomiti. Samo je jedna stvar bitna kod ogledala. Morate imate nešto što ćete ogledati u njima. Ako ih samo stavite na goli zid, samo ćete pojačati efekat golišavosti čitave bašte. Morate ga sakriti u lišće neke biljke. Jedina stvar koju ne želite je da ogledalo služi kao povećalo suhog, smeđeg lišća.