Brzo i jednostavno
23

Uz ovaj savjet možete omekšati peškire za samo nekoliko minuta

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Bez obzira na to koliko ste platili svoje peškire, oni s vremenom izgube svoj kvalitet i mekoću nakon pranja u veš mašini. Stoga, nije loše znati trik uz pomoć kojeg ćete omekšati vaše stare peškire.
Peškiri često mogu biti grubi nakon pranja, a uzroci mogu biti tvrda voda, prljavština ili čak omekšivač.

To je pogreška koju mnogi čine, misleći da će omekšivač ili neko drugo sredstvo pomoći da vaši peškiri ostanu mekani, ali zapravo ta sredstva mogu stvoriti problematičan sloj na vlaknima. Iako nevjerovatno mirišu, vlaknima daju sloj koji ih čini vodootpornijima.

Zbog toga, često se preporučuje dodavanje bijelog octa jer ima kisela svojstva koja mogu ukloniti prljavštinu s peškira. Ipak, to ne funkcioniše uvijek i znači da ćete potencijalno morati izdvojiti mnogo novca za bijeli ocat.

Međutim, postoji jednostavnije rješenje za izbjegavanje sredstava. Kako prenosi Mirror.uk jedna žena podijelila je savjet uz pomoć kojeg je riješila ovaj problem za samo 10 minuta.

"Iako koristim bijeli ocat za pranje svojih peškira, jedini način da ih trenutno omekšam jest da ih osušim u sušilici. Tako brzo i jednostavno. Traje samo 10 minuta", objasnila je.

Inače, prema nekim brendovima čiji proizvodi služe za pranje i održavanje odjeće često preporučuju ovaj trik tako što ćete odmah nakon pranja staviti peškire i drugu odjeću u sušilicu za veš.

Također, trebali biste osigurati da u sušilici ima dovoljno prostora kako bi se peškiri što bolje osušili. Osim toga, poželjno je da koristite nižu temperaturu što će pomoći da spriječiti oštećenja vlakana.