{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uvrnuti stakleni tornjevi prekriveni algama gradit će se u Kini

11.5.2018. u 21:00
31
15
Uvrnuti stakleni tornjevi prekriveni algama gradit će se u Kini
31
Uvrnuti stakleni tornjevi prekriveni algama gradit će se u Kini
Francuski studio XTU Architects osmislio je koncept četiri uvrnuta staklena tornja nazvana Dream Towers koja bi se mogla graditi u Hangzhouu u Kini. Njihova fasada prekrivena je panelima sa mikroalgama.
Tehnologija biofasada njihov je patent, a uključuje uvođenje sloja algi kao prirodne izolacije, kao i smanjenja utjecaja na okoliš apsorbiranjem ugljičnog dioksida i proizvodnjom kisika.

"Kultura mikroalgi na fasadama zgrada razvijena je prije nekoliko godina i omogućava simbiozu: biofasada koristi toplinu zgrade da reguliše temperaturu algi, a u isto vrijeme ove fasade omogućavaju bolju izolaciju zgrada", objasnili su iz kompanije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Staklene kule se sa ekološkog stanovišta mogu pokazati problematičnim jer istovremeno dopuštaju toplini da nestane dok je prikupljaju putem sunčeve svjetlosti.

Inžinjerska kompanija Arup prva je prije pet godina postavila alge na fasadu zgrade u Hamburgu. Mikroalge koje se uzgajaju u staklenim otvorima mogu se koristiti za generiranje obnovljive energije.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Arhitekti XTU-a također su predložili da se alge iz njihovih tornjeva u Kini prikupljaju u medicinske i kozmetičke svrhe.

Alge su sve popularnije u kozmetičkim proizvodima zahvaljujući proteinima i hranjivim tvarima, ali i sluzavom sekretu koji navodno ima hidratantna svojstva. Ostali zeleni elementi njihovog prijedloga "tornjeva iz snova" uključuju ploče prekrivene vegetacijom i staklenike na vrhovima tornjeva pune stabala koji će filtrirati zrak i pružati zeleno mjesto za opuštanje.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Oblik kula i podvodni podij koji ih povezuje oblikovani su tako da kišnica klizi sa strana, kroz otvor u sredini i ispod bazena.

"Hangzhou je grad u kojem je voda vrlo prisutna, a mi želimo nastaviti, unaprijediti i naglasiti tu tradiciju", objasnili su arhitekti.

Svaka od kula tematizirala bi "francusku stručnost" - jedna u kulinarstvu, druga u umjetnosti, treća u gostoprimljivosti, a četvrta je posvećena poslovanju te obuhvata urede i slične prostore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: