Plava, zelena, crvena
2

Uređenje interijera: Znate li kako odabrati idealnu boju zidova

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Odabrati idealnu boju zidova u najmanju je ruku zahtjevno. Kod uređenja interijera i posebno kod izbora boje zidova uglavnom ne promatramo svaku prostoriju zasebno, a upravo bismo to trebali napraviti, prema mišljenju psihologinje Sally Augustin.

Spavaća soba "voli" plavu

Plavu univerzalno povezujemo s mirom i odmorom. Studije su dokazale kako će se ljudi bolje odmoriti u plavim sobama. Za najbolji efekt birajte prigušene i ne previše tamne nijanse. Obavezno izbjegavati ljubičastu.

Za radnu sobu isprobajte boju kadulje

Zelena potiče na razmišljanje, a mozak će najbolje raditi okružen zelenim tonovima. Razlog tome je što podsjeća na prirodu, u kojoj je uvijek najlakše razbistriti misli. Kao što je i slučaj s plavom, birajte manje intenzivne nijanse, a kadulja je idealan izbor savjetuju stručnjaci. Sally Augustin ističe kako i najkraća izloženost crvenoj usporava analitičko razmišljanje, stoga je u ovom slučaju izbjegavajte.

Crvena ili kobaltno plava za kuhinju

Bojenje zidova u kuhinji malo je složenije. Većina dizajnera ponudit će neko crveno ili narandžasto rješenje i to je u redu ako vam ne smeta što te nijanse potiču apetit. Za suprotan efekt izaberite kobaltno plavu. U kuhnji su intenzivnije nijanse poželjne, a u obzir čak dolazi kombinacija plave i crvene.

Kupaonica će biti ljepša uz nježno ružičastu

Bijela može biti previše stroga, pa za kupaonicu birajte nježno ružičastu. Pri tome zaboravite na ružičasti Barbie svijet. Najlakše ćete kombinirati decentnu pastelnu nijansu. Neonskim bojama nikako nije mjesto u kupaonici.

Tople pješčane nijanse za dnevni boravak

Kako je ovo najaktivnija prostorija u stanu ili kući, izbjegavajte tamnije i intenzivnije nijanse. Druženje s prijateljima najčešće proizvodi dovoljno energije samo po sebi. Teški zidovi mogli bi "ubiti" atmosferu, smatraju stručnjaci. Izaberite stoga toplu i neutralnu nijansu poput boje pijeska, jer tamne boje i preintenzivni tonovi mogu biti pomalo depresivni.