Kuća i ured
39

Učinite prostor zanimljivijim i ljepšim dekupaž tehnikom ukrašavanja predmeta

Piše: M.R.
(Mirjana Radanović/Klix.ba)
Zanimljiva tehnika ukrašavanja dekupaž (decoupage), je ustvari ljepljenje slojeva papira na različite površine. Kod ove neobiče tehnike dekorisanja najčešće se koriste slojevi salveta koje je moguće lijepiti na razne površine, kao što su drvo, plastika, staklo, keramika ili zid.

Branislava Gajić iz Banje Luke već nekoliko godina se bavi dekupažom, a svoje iskustvo najviše voli da dijeli sa najmlađima. Rad sa djecom najviše je ispunjava, te često organizuje radionice “Kreativnog nereda”, na kojima mališane pored dekupaža uči engleski i italijanski jezik. Osim toga, ona naglašava da je srećna što kroz zabavu može da pomogne djeci da unaprijede svoje sposobnosti, ali i da im pomogne da obraduju porodicu i prijatelje nekim lijepim stvačicama koje su sami napravili.

Branislava se školovala za sudskog tumača italijanskog jezika, a za dekupaž je krenula da se obučava u Beogradu gdje se pojavila velika ljubav prema ovoj tehnici.

“Godinu dana sam išla na dekupaž radionice u Beogradu, tu se pojavila velika ljubav prema ovoj tehnici i tako sam odlučila da se nastavim baviti. Sada radionice održavam u mnogim gradovima, a najvažnije mi je da budim kreativnost kod ljudi i da su učesnici zadovoljni, posebno najmlađi”, rekla je Branislava za Klix.ba.

Dekupež je tehnika koja je dosta zastupljena i sve je više popularna, a u prodaji možemo vidjeti razne predmete ukrašene na ovaj način koji svaki prostor čine dekorativnijim i ljepšim.

“Što se same tehnike tiče nastala je zato što nisu mogli svi sebi da priušte oslikavanje namještaja koje je bilo jako skupo. To se dešavalo u Italiji, a onda se neko dosjetio da se dekupažom oslikava namještaj što se radi i danas. Radi se na svim površinama, a postoji puno podtehnika i tehnika koje se mogu kombinovati sa dekupažom”, rekla je naša sagovornica.

S obzirom na to da radionice uglavnom posjećuju žene, Branislava kaže da je za ovakav vid ukrašavanja dovoljno samo malo osjećaja za lijepo.

“Kod nas žene imaju problem i grč da moraju biti umjetnice da bi to mogle da rade, a to je potpuno pogrešno. Ne treba da slikamo, dovoljno je malo osjećaja za lijepo i kombinovanje boja, tako da želim to podvući, da nije ništa teško, te da se kreće od početka, nije potrebno pred znanje svako može u to da se upusti. Onaj ko je hrabriji i možda ima više osjećaja pravit će mozaike, a ko nije krenut će od nekih jednostavnijih varijanti”, dodala je Branislava.

Rad sa salvetama je prilično jednostavan. Sve što je potrebno su gornji sloj salvete, ljepilo, spužva, četkica i površina koju ćete da obrađujete. Po površini na koju lijepite isječke ljepilo mora biti dobro raspoređeno. Površine trebaju biti čiste na koje kada nanesete isječak salvete prevlačite preko njih vlažnu četkicu da bi istjerali mjehuriće vazduha. Kada se svaki sloj osuši poželjno je nanijeti lak koji daje sjaj i čini da obrađeni predmet duže traje.

Tako da ukoliko ste kreativni i volite da imate neobične i unikatne detalje u kući ili vrtu, dekupaž tehnika je pravi način da ukrasite sve što poželite i time sebi uljepšate okolinu, a svakodnevicu učinite zanimljivijom.