|

Trikovi kako da vam dom izgleda upečatljivo i luksuzno

Trikovi kako da vam dom izgleda upečatljivo i luksuzno
16
A. B.
18.1.2020. u 22:52
12
komentara
16

dijeljenja
Trikovi kako da vam dom izgleda upečatljivo i luksuzno Ilustracija: Shutterstock
Kako biste vaš dom iz sasvim običnog pretvorili u luksuzan i upečatljiv u tome vam može pomoći nekoliko dizajnerskih savjeta.
Za samo osam trikova svaka prostorija u vašem domu može imati neku specifičnost koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Promijenite izgled kuhinjskih ormarića

Osvježite vašu kuhinju mijenjanjem zastarjelih kuhinjskih vrata od ormarića nekim koji su moderniji i ljepši za oko. Trenutno je u modi kuhinja od laminata koja je veoma laka za održavanje, a daje sasvim novu dimenziju uz malo novca.

Neka ulaz u kuću ostavi dobar utisak

Hodnici ponekad znaju ostaviti dobar utisak, međutim, ove prijelazne prostorije često ostanu nezapažene. Međutim, nekoliko jednostavnih promjena može promijeniti mišljenje gostiju čim prijeđu preko kućnog praga.

Obojite ulazna vrata u neobičnu boju sa obje strane jer će to dati poseban izgled hodniku. Zavisno od veličine prostorije, možete staviti i neobične ormariće za obuću, kao i veće ogledalo koje vizuelno produžuje prostoriju.

Osvježite stolariju

Ukoliko imate drvenu stolariju u kući prelakirajte je jer ćete time postići svjež i noviji izgled. Osim toga, u dnevni boravak možete dodatno postaviti i police bijele boje koje su u posljednje vrijeme moderne, ali i korisne. Na njih možete poredati knjige u raznim bojama, kao i elegantnije ukrase, čime ćete postići toplinu doma.

Investirajte u jedan skuplji komad namještaja

Ukoliko želite da vam kuća dobije dozu luksuza onda ne bi bilo loše da kupite jedan skuplji komad namještaja bilo da je riječ o dizajnerskoj stolici, trpezarijskom stolu ili čak ćilimu. Međutim, nemojte pretjerivati, ukoliko taj namještaj ima poseban dizajn koji je upečatljiv, dobro bi bilo da okruženje bude "jednostavno" uređeno.

Veoma velika spavaća soba

Kada je riječ o spavaćoj sobi onda nemojte štedjeti na veličini kreveta jer to će uveliko doprinijeti luksuzu. Potrebno je naglasiti da posteljina ili pokrivač treba biti nešto veći od vašeg kreveta zbog dekadentnog izgleda. Također, ne zaboravite standardne veličine jastuka zamijeniti većim, ali i iza njih dodati potporne četvrtaste koji će vam znatno koristiti dok čitate u krevetu.

Dodajte "ukrase" stolariji

Zamjena ručkica, ladica i kvaka nekim otmjenijim i ukrasnim dodacima može jednostavnu stolariju učiniti više nego upečatljivom. Bitno je samo da odaberete stil ukrasa koji će se uklopiti uz vaš namještaj.

Izrazite kreativnost

Mnoge predmete u vašim prostorijama možete osvježiti kreativnim idejama. Omiljene posude (keramičke, staklene) možete obojiti ili čak nacrtati nešto na njima kako bi bile unikatne i kao ukrasi, ali i pribor za posluživanje. Naravno, dobro bi bilo da uklopite boje sa enterijerom kako bi sve bilo skladno.

Igrajte se materijalima

Namještaj jačih boja će dodati teksturu i dubinu prostoriji, a budite hrabri i sa živopisnim printom u koji možete presvući omiljenu fotelju ili klupu. Zatim odaberite neku svjetliju boju sa uzorka koja će vam preovladavati u prostoriji. Koristite skupe materijale na manjim komadima namještajima ili na pojedinim dijelovima poput uzglavlja ili stolica kako biste uštedjeli novac. Trudite se da vam ostali namještaj bude tapaciran jer to dodatno dodaje na luksuzu.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...