Isprobajte ga već danas
39

Trik kojim se služe hoteli i toplice: Uz ovaj način održavanja peškiri će ostati bijeli i mekani

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ponekad se čini da je bijele peškire nemoguće održavati mekanim i čistim. No, otvara se pitanje kako to da hoteli i toplice uspijevaju održati peškire da izgledaju kao novi uprkos tome što ih gosti svakodnevno koriste.
Prema stručnjaku za čišćenje iz Online Bedroomsa Nicu Shacklocku, većina proizvoda za održavanje doma su veoma ekonomična i vjerovatno ih imamo kod kuće, a također ističe da za održavanje peškira postoji više metoda.

Tako Shacklock preporučuje bijeli ocat, izbjeljivač i dodatni balzam za održavanje taknine, kako bi peškiri izgledali svježe i čisto. Trik s bijelim octom naširoko koriste tvrtke u ugostiteljskoj industriji.

Sve što trebate učiniti je dodati dvije ili tri šolje octa u veš, što će vam pomoći da uklonite sve naslage omekšivača, razbiti bakterije te ukloniti neugodne mirise. Bijeli ocat obično se može kupiti u supermarketu za jedan euro i dovoljna je za najmanje dva do tri ciklusa pranja.

Trik je ubrzo postao popularan i na društvenim mrežama, a jedna žena podijelila je da u tom slučaju peškire perete na temperaturama od 40 do 60 stepeni. Također, ona je rekla da je uz to koristi i tečni deterdžent te pola šolje bijelog octa.

S druge strane, još jedan savjet koji se dijeli za mekoću peškira ističe da koristite duplu količinu deterdženta. Ova bi promjena također trebala produžiti "životni vijek" vaših peškira. To je zato što se na taj način smanjuje trenje tokom pranja koje može oštetiti materijal.

Influenserica za održavanje domova Ann Russell ranije je podijelila neke savjete koje biste trebali primijeniti tokom pranja peškira. Ona tvrdi da ne biste trebali koristiti omekšivač jer on sprečava ulazak vlage i čini i krpe suhim i grubim na dodir. Međutim, deterdžent je potreban kada se s njih skida šminka.

Potom, kako bi ostali mekani, ne treba ih sušiti u sušilici. Umjesto toga, nakon otprilike 30 minuta sušenja vani, Ann Russell ih protrese i zatim okrene naopako.

Na kraju, Nic Shacklock je upozorio da čak i uz ovu metodu čišćenja, peškiri imaju određeni životni ciklus prije nego što ih morate zamijeniti. On ističe da je peškire potrebno mijenjati svake dvije godine, ali uz ove savjete možete im produžiti "trajanje" i do nekoliko mjeseci.