Minimum pažnje
19

Tražite li kućne biljke koje vam sigurno neće uvenuti, ova lista je za vas

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kao i ljudi, i kućno se cvijeće razlikuje ovisno o vrsti, pa se o njemu treba drugačije brinuti. Ove su vrste posebno pogodne za kuću, a zahtijevaju minimum vaše pažnje.

Iako su kućne biljke dobre za dekoraciju, pokazalo se da mnogi smatraju da nisu lake za održavanje kao što se mislilo jer veliki broj ljudi ne može održati na životu ni najjednostavnije od njih. Zato su sve popularnije biljke kojima ne treba puno pažnje, piše NBC News.

Čak i ako vam je uvenulo nekoliko kućnih biljaka, ne trebate očajavati. S ovih 10 nećete pogriješiti jer su iznimno lake za održavanje.

1. Zlatna puzavica

Sve kućne biljke pročišćavaju zrak i upijaju toksine (kao što je formaldehid) iz materijala koje imamo u kući. Zlatna puzavica lijepo izgleda u visećoj vazi ili uz nešto rešetkasto, uz što se može uvijati.

Ova biljka može razviti lozu dugu i do dva i po metra koju slobodno možete skratiti kada postane preduga jer to neće naškoditi cijeloj biljci. Brzo se razvija na osvijetljenim mjestima, a ako ne dobija puno svjetlosti, usporeno se širi. Zalijevajte je samo kada joj je zemlja suha.

2. Aloe vera

Ova biljka koja pripada grupi sočnica ili sukulenata koristi se u razne medicinske svrhe. Može narasti do visine od skoro jednog metra i dobro se razvija na osvijetljenim mjestima.

Aloe vera dobro se razvija na temperaturi koja iznosi oko 20 stepeni celzija i ne odgovara joj vlažno zemljište pa je najbolje da je ne zalijevate često.

3. Zeleni ljiljan

Ova neobična biljka osvježava prostoriju i postoji nekoliko njenih vrsta. Dobro izgleda i u visećoj vazi. Zeleni ljiljan uspijeva u jednako vlažnom zemljištu i na dobro ili srednje osvijetljenom mjestu. Idealna temperatura za nju iznosi oko 22 stepeni celzija.

4. Bršljan

Smatra se da ova biljka pridonosi eleganciji vašeg doma, a lako se i presađuje jer je dovoljno odrezati jedan dio njene puzavice i presadite ga u drugu teglu gdje će bršljanu trebati oko dvije sedmice da se počne razvijati.

Bršljan voli vlažnu zemlju i niže temperature, između 13 i 20 stepeni celzija.

5. Drvo sreće

Ovaj sukulent ima debele, sočne listove, sporo raste i može živjeti i više od 15 godina.

Drvo sreće ne traži puno vode pa bi bilo dobro da zemlja u kojoj raste bude skoro suha. Potrebno mu je puno svjetlosti i odgovara mu standardna sobna temperatura.

6. Fikus

Ficus elastica je cvijet koji može narasti i do dva i pol metra, pa ako vam je to previše, možete ga podrezati, što mu neće škoditi.

Između zalijevanja pustite da se zemlja u kojoj je fikus osuši. Držite ga na osvijetljenim mjestima i na temperaturi između 15 i 26 stepeni celzija.

7. Spatifilum

Ovu biljku ste sigurno vidjeli u mnogim kućama jer je privlačna zbog svojih tamnih listova i bijelih cvjetova koji se lako uklapaju u enterijer.

Ova se biljka dobro razvija u vlažnom zemljištu i u dijelovima kuće do kojih ne dopire puno svjetlosti. Podnosi temperature do 30 stepeni celzija.

8. Svekrvin jezik

Kako god da zovete ovu biljku, ona izgleda posebno lijepo u kući sa svojim šarolikim i razigranim listovima. Ima male, bijele cvjetove, koji rijetko kad procvjetaju.

Ova biljka uspijeva i na svjetlosti i u manje osvijetljenim dijelovima kuće, ali su joj potrebni suh zrak i skoro potpuno suha zemlja. Odgovara joj sobna temperatura.

9. Fikus

Ova biljka sjajnih listova lijepo osvježava enterijer, koji zbog njenog sjaja izgleda čišće i urednije.

Fikusi vole mnogo svjetlosti, a većina vrsta zahtijeva nekoliko dana suhe zemlje prije zalijevanja. Odgovaraju im temperature između 18 i 24 stepeni celzija.

10. Philodendron Cordatum

Ova puzavica savršeno izgleda na polici s knjigama, s koje njene loze vise, a njeni srcoliki listovi čine je posebno zanimljivom.

Ovo je jedna od najlakših biljaka za brigu. Odgovara joj da bude i na svjetlom i na tamnom mjestu i dobro reagira na sobnu temperaturu. Zemlju u kojoj je treba pustiti da se osuši između zalijevanja jer ona ne podnosi stalnu vlagu.