Obaveza koju niko ne voli
14

Toalet treba čistiti najmanje jednom sedmično, pazite na hemikalije

M. N.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Niko ne voli čistiti toalete, ali to je potrebno raditi kako bismo imali sretan i zdrav dom. Idealno je ako čistite cijelo kupatilo jednom sedmično, ali i ako toliko često ne ribate kadu, pobrinite se da vam wc šolja bude čista.

Portal Homeworthylist angažovao je stručnjaka za čišćenje koji je podijelio nekoliko savjeta kako da to uradite pravilno i bez većih posljedica po vas.

Prvo što trebate uraditi jeste da nabavite rukavice i to one koje nisu jednokratne. Nakon što završite poprskajte ih nekim sredstvom i isperite. Potom sklonite sve stvari i predmete koje držite okolo kako biste mogli očistiti pravilno. Ukoliko je potrebno, operite ih u lavabou.

Očistite wc šolju jer ćete poslije sve prebrisati. Koristite dobru četku da izribati unutar wc šolje i pobrinete se da izribate sve do rubova. Važnije je da izribate gornji dio jer onaj donji se svakako ispira. Koristite neko sredstvo koje će vam pomoći da se ukloni prljavština i kamenac te dezinfikuje. Nakon toga pustite vodu nekoliko puta dok držite četku unutra.

Onda stavite sprej na lavabo, kadu i ostale sadržaje. Krenite od vrha do dna. Nemojte koristiti spužve jer one prenose bolesti. Najbolje je da koristite papirne ručnike od recikliranih vlakana.

Poprskajte područje oko toaleta dezinfekcionim sredstvom. Sve dobro izribajte prije nego budete uzeli zoger da brišete pod. Isperite lavabo i kadu i prebrišite pod nečim mirišljavim. Kada ste sve završili, skinite rukavice, operite ruke i završili ste. Trebali biste izbjegavati proizvode koji su toksični i čija isparavanja su toksična. Ukoliko postoji upozorenje da je proizvod otrovan i toksičan, ne kupujte ga. Toksične hemikalije ne rade ništa bolje od prirodnih. Možete koristiti i sodu bikarbonu ili sirće za bolje čišćenje, a riječ je o prirodnim proizvodima.

Ne preporučuje se ni da koristite osvježivače koji se stavljaju u wc šolju jer sadrže opasne hemikalije, a svakako ćete je čistiti. Novinarka ovog portala tvrdi da je to bacanje novca.