Sve što trebate znati o farbanju zidova mat bojom

Sve što trebate znati o farbanju zidova mat bojom
13
M.A.
26.6.2019. u 15:41
7
komentara
13

dijeljenja
Sve što trebate znati o farbanju zidova mat bojom Ilustracija: Shutterstock
Prije nego što uzmete četku u ruke i počnete farbati, trebate provjeriti je li boja koju ste kupili adekvatna za površinu vaših zidova. U zadnje vrijeme jedan od trendova su mat boje, ali postoji nekoliko stvari koje trebate znati o njima.
Mat boja ima više pigmenta nego bilo koja druga završna boja. Ona je u potpunosti nerefleksivna, tako da će boja "upiti" bilo koje svjetlo usmjereno prema njoj. Mat boja je lakša za nanošenje nego bilo koja druga završna obrada, a obično je i jeftinija opcija.

Mat boje koristite na zidovima i područjima koja imaju mnogo ogrebotina ili rupa. Pošto njom lako možete sakrijeti mrlje i oštećenja, to je jedna od opcija koja će vašu sobu učiniti zaista svježijom. Mat boja je najbolja za prostorije slabijeg prometa koje su mnogo osvijetljene, poput ureda i trpezarija.

S druge strane, ne trebate koristiti mat boje u sobama s velikim prometom, kao što su spavaće sobe, kuhinje i kupatila, jer su zidovi tih prostorija najteži za čišćenje. Ali, ako koristite visokokvalitetnu mat boju, moći ćete da očistite sve nedostatke na zidu nakon 30 dana od farbanja površine.

Također je važno imati na umu da mat boje uglavnom nisu otporne na vlagu pa se sa sigurnošću može reći da su najgori mogući izbor za zidove kupatila.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...