{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Studija tvrdi: Kućanski uređaji troše znatno više nego što proizvođači navode

Klix.ba
24.6.2017. u 10:30
12
20
Studija tvrdi: Kućanski uređaji troše znatno više nego što proizvođači navode
12
Studija tvrdi: Kućanski uređaji troše znatno više nego što proizvođači navode
Mnogi kućanski uređaji u realnoj upotrebi troše znatno više električne energije nego što to proizvođači navode, javlja njemački dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" pozivajući se na studije nekoliko evropskih organizacija za zaštitu okoliša.
"Ovisno o uređaju, potrošnja energije bila je u pravilu veća za 20 do 30 posto, a u nekim slučajevima i dvostruko veća od one koju je naveo proizvođač", piše Sueddeutsche Zeitung (SZ) pozivajući se na rezultate testiranja evropskih organizacija za zaštitu okoliša Claps, Ecos, EEB i Topten.

Razlike u rezultatima testiranja u laboratoriju i u stanovima potrošača leže, između ostalog, i u zastarjelim metodama testiranja ali i nerealnim uvjetima potrošnje. Slično organizacije za zaštitu okoliša predbacuju i proizvođačima automobila.

Tako je, kako nadalje javlja SZ, jedan proizvođač frižidera do ekstremno niskih rezultata potrošnje došao tako što je frižider napunio već rashlađenim testnim objektima i nije otvarao vrata hladnjaka tokom testa što je daleko od realnih uvjeta. U standardnim testovima za mjerenje potrošnje energije kod frižider uopće nije predviđeno otvaranje i zatvaranje vrata frižidera.

Studija ne spominje modele niti proizvođače jer prema službenim standardima isto testiranje mora proći po četiri primjerka istog modela uređaja da bi on bio valjan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: