|

Stres na poslu povećava mogućnost infarkta i moždanog udara

Stres na poslu povećava mogućnost infarkta i moždanog udara
0
F
FENA
15.11.2010. u 18:56
0
komentara
0

dijeljenja
Stres na poslu povećava mogućnost  infarkta i moždanog udara
Žene koje se bave stresnim poslom izložene su 40 posto većoj opasnosti od ostalih da dožive infarkt ili moždani udar, pokazali su rezultati istraživanja predstavljenog na godišnjoj konferenciji Američkog udruženja kardiologa u Chicagu.
Kod njih je takođe povećana i mogućnost da budu operisane zbog začepljenja arterije, saopćili su istraživači, koji su u periodu dužem od decenije analizirali uticaj stresa na radu kod 17.415 zdravih žena, prenose agencije.

Kao psihološki stresan se definiše posao koji je veoma zahtijevan, pri čemu izvršilac nema mogućnost da koristi svoje kreativne sposobnosti ili talente i ne posjeduje vlast ili je s malim uplivom na donošenje odluka.

Nesigurnost vezana za zadržavanje radnog mjesta se, kako su naveli naučnici, takođe povezuje s povećanjem faktora rizika od kardiovaskularnih oboljenja, kao što su povišen nivo holesterola ili višak kilograma.

Istraživanje, međutim, nije pokazalo nikakvu direktnu vezu između straha od gubitka posla i povećane opasnosti od infarkta, moždanog udara i smrti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.