Obojena jesen
49

Stabla koja vaše dvorište mogu pretvoriti u baštu iz bajke

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bez obzira na vaše životne uvjete i sklonosti kada je uređenje vrta u pitanju uz sadnju odgovarajućih stabala možete svoje dvorište pretvoriti u bajkoviti vrt. Drveća poput trešnje, magnolije odišu ljepotom i sigurno ćete ih poželjeti u svom vrtu.

Jacaranda drvo

Jacarda drvo izgleda spektakularno u vrijeme kada njegova krošnja cvjeta te iz daleka podsjeća na ljubičasti oblak. Porijeklo ovog drveta je iz Južne i Srednje Amerike. Može narasti do visine od pet do 15 metara. Cvjeta u proljeće i rano ljeto.

Drvo trešnje

Cvjetanje trešnje, u japanskoj kulturi, simbol je nade i obnove. Postoji više od 200 vrste trešanja koje se mogu naći samo u Japanu.

Glicinija

Glicinija biljni rod iz porodice mahunarki raširen po Kini, Koreji i Japanu. Pripada mu sedam priznatih vrsta drvenastih penjačica. Neke vrste naturalizirane su na istoku Sjedinjenih Država.

Poznati predstavnik je kineska glicinija Wisteria sinensis, poznata po opojnom mirisu.

Magnolija

Magnolija je veliki rod sa preko 240 cvjetnih vrsta. Magnolije cvjetaju tijekom proljetne sezone i imaju najljepše cvjetove, koji se često pojavljuju i prije lišća. Magnolije su prvi put uzgajane prije otprilike 4.000 godina.

Magnolije mogu cvjetati u raznim bojama, ovisno o vrsti. Ovo stablo je savršeno za vrt.
Rododendron

Tehnički gledano, to je grm, ali je toliko lijep i može narasti do vrlo respektabilne veličine pa smo odlučili da i on bude dio ovog izbora. Vjeruje se da je najveći rododendron star više od 125 godina.

Stablo plamena Illawarra

Stablo plamena Illawarra može se lako prepoznati po svojim svijetlo crvenim cvjetovima u obliku zvona.

U divljini može doseći 35 metara visine, ali raste samo do 10 metara u vrtovima.