Lijepo i svježe
8

Spasite svoje vrtno i sobno cvijeće pomoću sirćeta

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Većina ljudi sirće koristi samo u kuhinji. Oni spretniji u domaćinstvu često ga koriste i za pravljenje prirodnih sredstava za čišćenje kuće. Osim toga sirće možete koristiti i za oživljavanje vašeg sobnog i vrtnog cvijeća.

Sirće možete koristiti za zaštitu od štetočina. Budući da je sirće dosta jako, biljke trebate pošpricati dosta pažljivo. Jednu kašiku sirćeta pomiješajte s jednom kašikom soli, četiri litre vrele vode i jedne kašičice džina. I pošpricajte svoje vrtne biljke.

Ako imate sobno cvijeće, možete ga pošpricati s kombinacijom od jedne kašike sirćeta, jedne kašike tečnog sapuna i četiri litre vrele vode.

Ukoliko želite zaštiti biljke od mrava također to možete učiniti uz pomoć sirćeta. Mravi mrze miris sirćeta. Napravite sredstvo od jabukovog sirćeta i hladne vode. Stavite u bočicu s raspršivačem i poprskajte zemlju. Ovaj postupak trebate ponoviti dva do tri puta sedmično.

Obožavate li dekoraciju s prirodnim cvijećem sigurno želite da vaše cvijeće traje što duže. Uz pomoć sirćeta, rezano cvijeće možete održati svježijim. U vazu s vodom stavite dvije kašike sirćeta i jednu kašičicu šećera. Na ovaj način vaše cvijeće će i dalje ostati svježe i prekrasno, a trajat će i mnogo duže.