Riješite se smrada
0

Sirće je prvo na listi najefikasnijih prirodnih osvježivača zraka

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Tražite li način da osvježite svoj dom bez pomoći mirisa koje možete kupiti u prodavnicama? Sirće je odgovor.

Bijelo (alkoholno) sirće je kiselina koja djeluje na neutralizaciju alkalnih mirisa. Da biste ga koristili kao osvježivač zraka, uzmite prazan raspršivač (u kojem se prethodno nije nalazilo bilo šta drugo). Cilj je da napravite što sitnije kapljice kako biste uklonili molekule koje stvaraju neugodan miris.

Napunite ga običnim bijelim sirćetom i poprskajte po prostoriji. Jak miris sirćeta trebao bi nestati poprilično brzo. Ako želite, možete razrijediti tekućinu tako što ćete jednu kašičicu sirćeta staviti u čašu vode.

Sirće neće u zraku ostaviti hemikalije koje mogu pokrenuti alergijsku reakciju. Nekoliko dodanih kapi eteričnog ulja (npr. lavande) isto tako može biti osvježavajuće. Sirće također neće ostaviti tragove na bilo kojoj vrsti predmeta pa ga bez straha možete prskati u cipele, na tepih, u kantu za smeće i slično.

Ukoliko vam se ipak ne sviđa ideja prskanja sirćeta, naspite ga u plitku zdjelu i ostavite da tako stoji u sobi nekoliko sati ili preko noći. Namočite krpu ili spužvu u sirće i prebrišite frižider, plastične kutije za ručak i druge površine sa kojih želite ukloniti smrad.

Sirće je jeftinije od bilo kojeg mirisa za kuću. Ne morate se brinuti ako dospije u ruke djeteta ili kućnog ljubimca jer nije štetan. On ne služi za prikrivanje smrada već ga u potpunosti eliminiše.