Ima više namjena
18

Sedam neobičnih načina kako iskoristiti omekšivač u vašem domaćinstvu

DP
Foto: Freepic.com
Foto: Freepic.com
Omekšivač za rublje ima mnogo više namjena nego što mislite.

Sigurno niste znali da vam omekšivač za rublje može pomoći razmrsiti Barbikinu kosu, osvježiti zavjese ili omekšati tepih.

Bright side je napravio popis situacija u kojima vam može pomoći omekšivač za rublje.

Vraća stari sjaj zagorjelom posuđu

Zagorjele tave je gotovo nemoguće oprati bez posebnih hemikalija. Neki ljudi su predložili jednostavno rješenje: pokušajte potopiti tavu u toplu vodu u koju ste prije toga stavili kašiku omekšivača za rublje. Ostavite tavu preko noći i ujutro biste ju trebali oprati bez problema.

Pranje drvenog namještaja

Poznata blogerica Lynsey Crombie preporučuje da drveni namještaj brišete omekšivačem. Nježno ćete ukloniti prljavštine bez oštećivanja površine, jer omekšivač ne sadrži opasne hemikalije. Kao bonus, soba će vam mirisati svježe.

Skida naljepnice bez muke

Ljepilo koji veže naljepnicu za staklo ili neku drugu površinu, dizajnirano je da traje vječno, pa ga se ne možemo tako lako riješiti. Napravite mješavinu vruće vode i omekšivača (50/50), uklonite stare naljepnice s prozora automobila i drugih staklenih površina.

Odstranjuje mrlje od vode u kupaonici

Da biste odstranili bijele mrlje u vašoj kupaonici, ne možete koristiti samo vodu. Za uklanjanje tih mrlja najčešće se koriste jače kemikalije. Međutim, domaćice su dokazale da je i omekšivač dobar za uklanjanje tih mrlja. Pola čepa omekšivača ulijte u pola čaše tople vode, pa poprskajte površinu. Obrišite spužvom i ostavite sušiti. Mrlje bi trebale odmah nestati.

Osvježava zavjese

Ako volite osvježivače zraka, ali ne želite trošiti previše novca na njih, napravite svoj. U bocu za sprej ulijte malo omekšivača, malo tople vode i pola kašike sode bikarbone i vaš osvježivač je spreman. Ovim sprejem možete prskati zavjese, posteljinu i tapecirani namještaj, kad god poželite.

Može odmrsiti Barbikinu kosu

Lutkicama se često zapetlja kosa, ali to nije razlog da je ošišate ili bacite. Blogerica Ashley Hackshaw predlaže da potopite lutkinu kosu u otopinu vode i omekšivača. Ostavite je tako nekoliko minuta, pa je nježno pročešljajte i isperite vodom.

Može omekšati novi tepih

Tepisi su napravljeni od istih tipova tkanine kao i odjeća, pa upotreba omekšivača na njima djeluje kao odlična ideja. U bocu za sprej ulijte mješavinu vruće vode i omekšivača (pola čepa omekšivača u 3,5 l vode), poprskajte tepih, ostavite stajati nekoliko minuta, pa ga isperite čistačem na paru. Ako imate malu djecu ili ljubimca, veoma je važno dobro isprati tepih.