Lampice, lampice...
8

Saznajte kako u svom domu možete napraviti pravu zimsku idilu

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kada su zimi dani kraći, promjena svjetlosti može nam uništiti raspored spavanja i raspoloženja. Ali povratak kući i odmor u slabo osvijetljenom, mračnom prostoru ne mora biti dio sezone, napominju stručnjaci.

Postavite zidne i podne svjetiljke na strateške lokacije na kojima želite istaknuti zidni dekor.

S druge strane, izbjegavajte tamnu boju zidova ako nemate velike prozore. Ako pokušavate stvoriti iluziju svjetlosti, svjetlije boje na zidovima su put prema tome, kažu stručnjaci.

Zimi ćete imati više koristi od lampica nego u bilo koje drugo doba godine, zato se potrudite da budete adekvatno pripremljeni. Kad dođe zimski period, dom je mjesto na kojem provodimo većinu slobodnog vremena. Iskoristite to razdoblje i od svog doma napravite zimsku idilu. To možete ostvariti u nekoliko koraka uz nekoliko trikova za uređenje doma.

Osim što zovu na opuštanje, pletene deke i mekani jastuci pridonose toplijem dojmu cjelokupnog prostora. Nemojte se bojati kombinirati različite teksture i uzorke. Sa nekoliko deka prekrijte cijeli kauč ili naslonjač, a za dodatnu udobnost koristite jastučiće raznih veličina i oblika.

Uz niz aktivnosti koje se mogu raditi kod kuće kada vani zahladi, gledanje filmova ili čitanje knjiga većini je omiljena aktivnost. Neka vaš dom miriše na svijeće, one obogaćuju prostor i čine ga opuštajućim i toplim. Poigrajte se svijećama različitih veličina i oblika i potražite svijećnjake koji će se uklopiti u tematiku vaše sobe.

Uz tekstile poput vune, baršuna i pamuka, prostor možete učiniti ugodnim i uz ostali zimski dekor poput pletenih košara, mekih tepiha i lampica u toplim bojama. Uz tople tonove u prostor unesite što više prirodnih predmeta poput češera ili grančica vrbe ive.

Na kraju, ostaje vam još samo da kuhinjski ormarić opremite slasticama poput medenjaka, čajeva s okusom cimeta i jabuka, nekoliko vrećica vruće čokolade i da uživate.