Održavanje je važno
21

Savjeti kako da očistite svoj usisivač i riješite se prašine

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bez održavanja, usisivač je dobar samo za prašinu i prljavštinu. To je jedan od najtvrdokornijih komada u kući.

Najčešći razlog zbog kojeg ne možete usisati kuću kako treba su blokade, odnosno prepreke u usisivaču. One čine da se usisivač brzo pregrijava. Da biste te probleme sveli na minimum, nikad ponovo nemojte koristite istu vrećicu, piše Good Housekeeping.

Ako se velika prašina zaglavi u usisivaču, to će umanjiti njegovu efikasnost.

Usisivač bez vrećice očistite nakon svake upotrebe. Na većini usisivača bez vrećica nalazit će se linija za maksimalno punjenje koja pokazuje koliko prašine i nečistoća može biti u kanisteru, provjerite. Za usisivače s vrećicama, potrebno je da zamijenite vrećicu kada se upali lampica. Ako vaš usisivač nema lampicu, uvijek možete da ga otvorite i pregledate da li je pun prašine.

Da biste odblokirali usisivač, uvijek ga isključite i iskopčajte iz struje, pa tek onda provjeravajte da li je crijevo puno prašine. Ako mislite da se nešto zaglavilo u crijevu usisavača, u njega možete pažljivo gurnuti dršku metle ili drugi dugi predmet da biste pokušali da uklonite zaglavljeni predmet.

Za čišćenje usisavača s posudom uklonite posudu za prašinu iz uređaja, ispraznite je, operite je pod mlazom tople vode i ostavite je da se u potpunosti osuši. Ni u kojem slučaju ne smijete vratiti posudu u uređaj dok je još mokra. Mora biti potpuno suha. Isti postupak se primjenjuje i za čišćenje filtera u usisivačima s posudom.