Pecite kolače
5

Riješite se neugodnih mirisa: Nekoliko načina kako da poboljšate miris svog doma

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Savjeti poput "dodajte pahuljice u kantu za smeće, naprskajte omiljenim parfemom sijalicu", mogu zvučati poput gomile besmislica, no ovi trikovi zaista mogu pomoći da se riješite neugodnih mirisa.

Ukoliko vam se čini da je vaš dom poprimio neugodne mirise prvo mjesto koje biste trebali provjeriti jeste vaš frižider i kanta za smeće. Stavite malo zobi u zdjelu i stavite posudu u frižider ili malo pahuljica direktno u kantu kako bi upile miris.

Omekšivač za veš izvrstan je proizvod koji se na više načina kipuću vodu. Ovoj smjesi možete dodati i ciment ili kličiće. Dok smjesa vri tako se širi i miris.

Omekšivač za veš u listovima stavite na stražnju stranu ventilatora i svjež miris će se raspršiti po cijeloj sobi.

Tabletu za mašinsko pranje posuđa stavite u odvod i pustite vrelu vodu. Neka voda teče sve dok se tableta ne istopi. Ovo će poboljšati miris vaše kupanice i kuhinje.

Esencijalna ulja koriste se stoljećima. Možete ih prokuhati, staviti na rub tepiha, u vakuum vrećice, difuzore ili ovlaživače. Najbolje je da koristite citrusna ulja poput onih od grejpa, limuna i limete ili biljaka poput metvice i eukaliptusa.

Ekstrakt vanilije nije dobar samo kada kuhate, već i da stvorite slatki miris u vašem domu. Namočite spužvu ekstraktom vanilije i stavite je u pokraj radijatora. Slatkasti miris širit će se po cijelom stanu.

Jedan od najlakših i najugodnijih načina da svoj dom ispunite lijepim mirisom jeste da ispečete kolače. Ako nemate vremena za pečenje jednostavno zagrijte štapić vanilije na tavi.

Limun je nadaleko poznat kao sjajan prirodni osvježivač zraka i sredstvo za čišćenje. Ne samo da daje svjež miris vašem domu već njime možete čistiti podove, pultove i drveni namještaj.

Još jedan sjajan način da se riješite neugodnih mirisa i pročistite zrak je da kupite vrećice s ugljenom ili ih napravite uz pomoć aktivnog ugljena. Ugljen ne samo da filtrira neugodne mirise, već je dobar u borbi protiv bakterija. Vrećice s aktivnim ugljenom mogu trajati do godinu dana.

Soda bikarbona je jedan od najpoznatijih, svenamjenskih sredstava u domaćinstvu. Soda bikarbona neutralizira mirise i dezodorira tepihe i prostirke, samo je stavite na mrlju, ostavite pola sata i usisajte.

Prskanje parfema na sijalicu. Iako ovaj trik može zvučati smiješno zaista djeluje. Kada uključite svjetlo, sijalica će se zagrijati i raširiti miris po cijelom stanu.