Kraj mrskoj obavezi
0

Pronašli smo parnu stanicu bez "najveće mane" koju pegle inače imaju

Peglanje nikad nije bilo jednostavnije uz uređaje koje imamo danas
Peglanje nikad nije bilo jednostavnije uz uređaje koje imamo danas
Brojni su savjeti o tome kako učinkovito, ispravno i dovoljno brzo ispeglati odjeću. Ipak, bilo da je riječ o gomili stvari ili samo jednoj košulji koju trebamo "proći" peglom prije odlaska na posao, nekim ljudima to je najmrža obaveza. To bi sada moglo otići u zaborav.

Peglanje nije besmislena "zabava" nastala isključivo radi mode, već tradicija koja traje stoljećima i koja je nekad davno važila i kao identifikacijski znak klase i statusa.

Iako su mnogi prakticirali peglanje koristeći vlastite stilove i metode, poznato je kako su Kinezi prvi otkrili da je toplota najefikasniji način da se odjeća ispravi. Oni su još u davnim vremenima, uz pomoć metalnih posuda napunjenih vrućom vodom, brisali nabore na tkanini.

Kroz historiju, koristile su se različite tehnike peglanja, koje se smatralo posebnom vještinom i mukotrpnim procesom, koji je nekad zahtijevao da mu se posveti i cijeli dan. A iako današnje uređaje ne možemo zamisliti bez funkcija s kojima dolaze, nekad su one bile samo nešto o čemu smo mogli sanjati. Ukratko, ranije smo gotovo bez i da se potrudimo mogli ostati spaljene haljine ili košulje.

Prvu električnu peglu izumio je Henry W. Seeley u New Yorku 1882. godine, no ne proslavivši se naročito svojim izumom. Naime, dugih 10 godina trebalo je samo da se reguliše temperatura električne pegle. Godine 1926. tvrtka Eldec predstavila je prvu peglu na paru, a sve što se desilo kasnije dovelo nas je do današnjih vremena kada se čini da uređaji za peglanje obavljaju cijeli posao za nas.

I pegla je postala moderna

Najnoviji i ujedno najnapredniji modeli pegle, oni kompanije Philips, napravljeni su tako da možete "peglati po svom". Ukratko, nakon onoga s čim se Seeley mučio deset godina, najveće iznenađenje je to da danas postoji pegla koja nema opcije podešavanja temperature. Parna stanica ima jednu optimalnu temperaturu, koja neće uzrokovati pregorijevanje ijedne tkanine koju peglate, kao ni daske na koju je spustite.

Ovaj idealni uređaj dolazi iz kompanije Philips, koja je broj jedan u svijetu peglanja. No, ako ste mislili da je ova nevjerovatna karakteristika jedino čime se ona može pohvaliti, to nije tako.

Philips parna stanica omogućuje neke od impresivnih funkcija, a koje nam ranije ne bi ni pale na pamet. Primjerice, omogućava vertikalno peglanje - ukoliko poželite brizinski osvježiti vaše zavjese, ili haljinu na vješalici; posjeduje opciju automatskog isključivanja nakon 10 minuta neaktivnosti - sposobnost kojom se zauvijek završava strepnja da li smo po izlasku iz kuće isključili peglu; dok je krasi i izuzetna lakoća za rukovanje - njen model PerfectCare 8000 teži tek 0.8 kilograma. Grijača ploča ne zapinje za tkaninu nego s lakoćom klizi preko odjeće i otporna je na ogrebotine - može se bez brige prelaziti preko gumbića ili zatvarača.

Ovaj model, isto tako, posjeduje i dovoljno snažnu paru, koja se ispušta sama i prilagođava brzini peglanja; ima dovoljan kapacitet vode te je brža i efikasnija nego klasična pegla. To znači da ćete uz ovaj uređaj ispeglati svoju odjeću 40 posto brže u odnosu na one koje ste dosad navikli koristiti.

Još jedna od prednosti je što se njen vrhunski i moderan dizajn uklapa u svaki prostor i oplemenjuje ga.

Najmrži posao više to nije

Kada se sve sabere, zaključak je da bi jedan od najmržih kućanskih poslova, sada mogao izgubiti ovu neslavnu titulu. A zahvaljujući ovakvom savezniku u domaćinstvu, bez problema će se naći vrijeme za sve obaveze i "sitna zadovoljstva" u svakodnevnici.

Također, dobro je imati na umu i kako, unatoč tome što je sve više odjevnih komada namijenjeno da se što manje gužvaju, odjeću svakako treba redovno peglati.

Naime, zanemarujući sam izgled, treba uzeti u obzir i kako peglanje ima ostale, čak korisnije strane. Bitna stvar je kako para dezinficira tkaninu od bakterija koje se ne mogu tek tako ukloniti. Isto tako, peglanje čini odjeću mekšom, što je čest problem naročito sa komadima koji su tek izašli iz veš mašine.

Sa ovako naprednim i modernim uređajima, poput parne stanice Philips PerfectCare 8000, peglanje više neće biti obaveza, već zadovoljstvo koje ćete završiti u čas posla. A čak i sama pomisao na ovaj zadatak u vrijeme prije nego je izumljeno moderno željezo, učinit će da shvatite kako peglanje nikad nije ni bilo bauk kakvim smo ga sami sebi predstavili.