Kuća i ured
4

Proljetno renoviranje doma uz energetski efikasne mjere štedi novac

Klix.ba
Proljeće je idealno vrijeme za izvođenje radova na vašem domu, koji vam u narednoj zimskoj sezoni mogu omogućiti ugodan boravak u relaksirajućem i toplom prostoru, bez bojazni od ekstremnih hladnoća. Također, ako renovirate stan ili kuću, tokom toplih ljetnih mjeseci možete zaboraviti na nepodnošljive vrućine u prostorijama u kojima boravite. Ali na koji način možete učiniti vaš dom ugodnim za život u bilo kojem godišnjem dobu?

Iz projekta energetske efikasnosti u BiH Bosnia Energy Efficiency Project (BEEP) kažu da je odgovor jednostavan - implementirati energetski efikasne mjere.

Već ovih dana možete započeti radove na obnovi vašeg doma, koji vam mogu pomoći da ga poboljšate kako bi postao energetski efikasan. Tim procesom ulažete u jeftiniju i sigurniju budućnost. Bez obzira da li se radi o većem projektu kao što je instaliranje solarnih panela za grijanje tople vode na vašoj kući ili manjem kao što je zamjena prozora vašeg stana, vaš budžet možete sačuvati od daljeg nekontrolisanog rasipanja.

Eksperti projekta BEEP predstavljaju koje metode u građevinarstvu možete primijeniti kako bi vaš dom postao energetski efikasan i na kraju uštedjeti novac.

Nova ili dodatna izolacija krova ili tavana

Za početak, eksperti iz oblasti energetske efikasnosti preporučuju da je najvažnije postaviti dobru izolaciju na objektu u kojem živite. Kvalitetna izolacija krova ili zidova može pomoći da se smanji količina toplote koja ulazi u vaš dom kada je vruće ili zadrži toplotu unutra kada je vani hladno. Postoje mnoge opcija izolacije krova koje zavise od preferenci i mogućnosti koje imate. Najpopularnije opcije su kamena ili staklena vuna, reflektivna folija ili glinoviti škriljac koji dobro upija vlagu i otporan je na mraz.

Renoviranje, utopljavanje fasade

Ako ste se odlučili za renoviranje fasade, koristite materijale kao što je ekspandirani polistiren (EPS) ili tzv. stiropor. Stiropor se kod nas još uvijek u građevinarstvu koristi kao pogodan izbor za izolaciju zidova jer je male težine, posjeduje dobre mehaničke karakteristike, jednostavno se postavlja, izuzetno malo upija vlagu, a najbolja karakteristika mu je dobra toplinska izolacija. Postoje i moderniji materijali koji se postavljaju na fasadu, a postižu veću termičku moć. Informišite se o grafitnom stiroporu, fasadnom stiroporu sive boje koji sadrži grafit. Tanji je od običnog stiropora, a upravo komponenta grafita u njegovom sastavu daje oko 20% bolja izolacijska svojstva objektu na koji se postavlja. Također fasadu možete obložiti mineralnom vunom. Postavljanjem mineralne vune, uz negorivu fasadu dobijate bolju toplotnu, pa čak i zvučnu izolaciju.

Zamjena prozora i vrata

Pored krova i zidova, vaši prozori i vrata su glavni izvor gubitka toplote iz vašeg doma. Zamijenite prozorske okvire, jer lako propuštaju toplotu. Najbolji okviri na prozorima su oni aluminijski, kao i kombinacija aluminij-drvo (drvo sa unutrašnje strane prozora). Potražite prozorske sisteme sa više komora. Najbolji takvi sistemi su prozori od pet i više komora, višeslojni prozori sa većim brojem stakala, koji su postavljeni tako da je prostor između njih ispunjen plemenitim plinovima. Najkvalitetnija stakla su low-e stakla čiji je međuprostor presvučen metalnim slojem koji propušta sunčevu svjetlost, a istovremeno zadržava toplotu u unutrašnjem prostoru.

Koristite održive građevinske materijale

Ako je vaš cilj izgradnja energetski efikasnog doma, koristite materijale koji su okolinski prihvatljivi. Svaki dio vaše kuće ili stana od poda do krova može biti izgrađen od održivih građevinskih materijala. Koristite proizvode kao što su staro drvo, reciklirana plastika, reciklirano staklo ili prirodne materijale kao što su bambus, pluto ili linoleum. Također možete ponovo upotrijebiti vaše drvene podove ili vrata, samo ih trebate restaurirati.

Promijenite rasvjetu u kući

Pored toplotne energije ili energije za grijanje, u kući najviše koristimo električnu energiju kojom se većinu vremena rasipamo. Pravilnim planiranjem rasvjete trebate zamijeniti sve sijalice sa štednim ili LED sijalicama. Možda one inicijalno koštaju više, ali dugoročni rezultat je veća ušteda novca i duži vijek trajanja, jer takve vrste sijalica traju od 8 do 12 puta duže nego obične sijalice, tvrde eksperti energetske efikasnosti. Gotovo sva energija koju štedne i LED sijalice troše usmjerena je prema davanju svjetlosti naspram običnih sijalica sa žarnom niti koje veliki dio energije pretvaraju u toplotu. Štedne i LED sijalice ne sadrže visoku koncentraciju toksičnih elemenata poput žive.

Ugradite ventilatore na plafonu

Umjesto klima split sistema koji troši mnogo električne energije, možete postaviti plafonske ventilatore u vašoj dnevnoj sobi i spavaćim sobama. Ventilatori su jeftiniji, ne troše toliko struje koliko troše klime. Zdraviji su jer se u njima ne nakupljaju štetne bakterije, kao što je slučaj s klima split sistemom, i vaš respiratorni sistem nije ugrožen. Ventilatori pravilno raspoređuju zrak u prostoriji, pa je na taj način lakše održavati optimalnu temperaturu prostorije.

Zamijenite ili ugradite termostate na programiranje

Prema podacima koje navode predstavnici projekta BEEP, više od 50% energije našeg doma koristi se za zagrijavanje i hlađenje prostorija u kojima boravimo. Najjednostavniji način da se smanje troškovi toplotne energije jeste da zajedno sa sistemom grijanja instalirate termostat na programiranje. Kada dosegne temperaturu koju ste odredili u vašem domu, sistem regulacije temperature će proraditi. Kada koristite termostat, ako ga na primjer podesite za jedan stepen niže zimi ili jedan stepen više ljeti, sačuvat ćete čak 3-5% energije, a time i novca.

Ukoliko već sada razmišljate da renovirate svoju kuću ili stan, razmislite o tome da pametno investirate, rasporedite svoj budžet kako bi vam se uloženi novac vratio za nekoliko godina. Vrlo je važno zaposliti kvalitetnog izvođača radova, ili se posavjetovati sa stručnim licima (inžinjerima) koji će zajedno s vama odabrati moderne, u potpunosti iskoristive materijale čija će upotreba doprinijeti postizanju cilja renoviranja objekta u energetski efikasan. Implementacija pojedinih energetski efikasnih mjera je investicija koju napravite jednom u životu, i ako implementirate samo dvije ili tri mjere u obnovi vašeg domu, shvatit ćete da ćete ne samo sačuvati energiju ili novac, nego i vašu okolinu.