Produžite život svježem cvijeću uz pomoć šećera, sode, aspirina, vodke ili novčića

Produžite život svježem cvijeću uz pomoć šećera, sode, aspirina, vodke ili novčića
13
Klix.ba
10.6.2019. u 10:18
1
komentara
13

dijeljenja
Produžite život svježem cvijeću uz pomoć šećera, sode, aspirina, vodke ili novčića Ilustracija: Shutterstock
Svježe cvijeće je odličan način da osvježite prostor i unesete boje u svoje okruženje. Ako se adekvatno brinete o njemu, ono će nakon rezanja trajati od 7 do 12 dana, a mi vam donosimo nekoliko trikova kako da održite ljepotu i svježinu ubranog cvijeća.
Nakon što ste kupili ili ubrali buket cvijeća odvojite svaku stabljiku i odrežite je pod uglom od 45 stepeni kako biste omogućili biljci da kvalitetnije primi vodu iz vaze. Nakon toga odstranite sve listove koji bi u vazi pali ispod linije vode, jer ćete na taj način spriječiti razmnožavanje bakterija.

Važno je da vaza u koju ćete staviti cvijeće bude čista kako biste spriječili rast mikroorganizama zbog kojih svježe cvijeće brzo propada. Vodu mijenjajte svaki dan i obavezno izbacite listiće koji su upali u vodu.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock


Imajte na umu da odrezano cvijeće voli hladnoću pa ga držite dalje od sunčevog svjetla. Također, izbjegavajte stavljanje cvijeća u blizini uređaja kao što su peć, klima uređaj i ventilator. Cvjećari savjetuju da odrezano cvijeće ne držite pored otvorenog prozora i svježeg voća.

Kako biste cvijeće duže održali živim, u vodu možete dodati malo šećera i limunovog soka. Mnogi vjeruju da će trajnost odrezanog cvijeća produžiti i malo sode, aspirina, nekoliko kapljica vodke ili dodavanje novčića u vodu.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...