Kuća i ured
0

Prodaje se vila koja je inspirisala Carla Collodija da napiše "Pinokija"

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Vila u blizini Firence, koja je inspirisala Carla Collodija da napiše "Pinokija", prodaje se za 10,5 miliona eura, a daleko je od skromne radionice u kojoj je Pinokio rođen u knjizi.

Vila od tri hiljade kvadratnih metara posjeduje tri hektara vrta, uključujući i travnjak poznat kao "Polje čuda", gdje je vrtlar u 19. stoljeću pronašao gomilu novčića. Priča je, naravno, ubačena u knjigu.

Collodi je živio u blizini vile u predgrađu Firence, a još je nekoliko okolnih lokacija uključio u knjigu.

"Nalazimo se u središtu obilaska Collodijevog života, središtu gdje je Pinokio začet", kaže Giuseppe Garbarino, lokalni historičar koji pomaže vlasnicima, porodici Gerini, u prodaji Ville di Colonnata.

"Polje čuda" pojavljuje se u romanu o Pinokiju kao mjesto gdje mačak i lisac ubijede Pinokija da zakopa svoj novac govoreći mu kako će on izrasti i umnožiti se.

Nekadašnja krčma u blizini vile također je u knjizi, kao i čitavo susjedstvo i fabrika porculana.

"Bilo bi lijepo kada bi novi vlasnik bio fan Pinokija", kaže Garbarino koji piše knjigu o Pinokiju i njegovoj povezanosti sa lokalnim znamenitostima.

On navodi kako samo nekolicina tvrdokornih fanova Pinokija dolazi u posjetu vili, kao i organizovanje školske grupe, ali da bi novi vlasnik mogao izvući mnogo više iz povezanosti sa omiljenim dječijim klasikom.

Pinokio je pisan u dijelovima za dječiji žurnal u periodu od 1881. do 1883., a govori o postolaru Džepetu koji pravi drvenog lutka koji oživljava. Lutkov nos raste svaki put kada nešto slaže, a jedini san mu je da postane pravi dječak.

Specijalna poslastica za fanove Pinokija na ovom imanju je mala ruševna kuća za koju se priča kako je pripadala vili koja je pomagala Pinokiju u njegovim lutanjima.