|

Pripremite dom za jesen: Sitni poslovi pred dolazak novog godišnjeg doba

Pripremite dom za jesen: Sitni poslovi pred dolazak novog godišnjeg doba
7
Klix.ba
12.9.2019. u 22:38
5
komentara
7

dijeljenja
Pripremite dom za jesen: Sitni poslovi pred dolazak novog godišnjeg doba Ilustracija: Shutterstock
Dok uživate u posljednjim danima ljeta lagano se pripremite za nadolazeću jesen i napravite sve što je neophodno da vaš dom bude spreman za hladnije vrijeme koje nas očekuje narednih mjeseci.
Prije svega provjerite krov i očistite oluke jer se od zime u njima sigurno nakupilo mnogo nečistoća, a usput provjerite i da li su vašem krovu potrebne eventualne popravke.

Stručnjaci tvrde da je gubitak topline kroz prozore uzrokuje 25-30 posto veću potrošnju energije za grijanje, stoga provjerite da li vam vrata i prozori dobro dihtuju. Stručnjaci savjetuju i da prozore i vrata obložite samoljepljivim trakama za izolaciju. Vanjski namještaj sklonite u ostavu ili garažu prije sezone kiša. Prije nego to uradite dobro ga očistite i prekrijte kako bi bio zaštićen.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock


Kako biste spriječili smrzavanje vode isključite sve česme na otvorenom. Osim toga, provjerite da li su vam odvodi dobri i očistite svu prljavštinu koja se nakupila u cijevima.

Očistite dvorište, a ukoliko želite da vam travnjak dobro izgleda na proljeće i ljeto neophodno je da ga pripremite za jesen i zimu. Korijenje je aktivno i kada trava ne raste pa stručnjaci preporučuju da stavite đubrivo na travnjak prije jeseni. Na taj način ćete spriječiti eventualna oštećenja i pojavu korova, a na proljeće će vaš travnjak brže ozelenjeti.

Pripremite lopatu za snijeg i drugi alat koji će vam trebati tokom zime na vidljivo mjesto kako bi vam u danima kada napada snijeg bili nadohvat ruke. Osim toga, provjerite da li vam svi uređaji rade kako treba.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...