Uradi sam
7

Pripremite dom za jesen: Sitni poslovi pred dolazak novog godišnjeg doba

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Dok uživate u posljednjim danima ljeta lagano se pripremite za nadolazeću jesen i napravite sve što je neophodno da vaš dom bude spreman za hladnije vrijeme koje nas očekuje narednih mjeseci.

Prije svega provjerite krov i očistite oluke jer se od zime u njima sigurno nakupilo mnogo nečistoća, a usput provjerite i da li su vašem krovu potrebne eventualne popravke.

Stručnjaci tvrde da je gubitak topline kroz prozore uzrokuje 25-30 posto veću potrošnju energije za grijanje, stoga provjerite da li vam vrata i prozori dobro dihtuju. Stručnjaci savjetuju i da prozore i vrata obložite samoljepljivim trakama za izolaciju. Vanjski namještaj sklonite u ostavu ili garažu prije sezone kiša. Prije nego to uradite dobro ga očistite i prekrijte kako bi bio zaštićen.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Kako biste spriječili smrzavanje vode isključite sve česme na otvorenom. Osim toga, provjerite da li su vam odvodi dobri i očistite svu prljavštinu koja se nakupila u cijevima.

Očistite dvorište, a ukoliko želite da vam travnjak dobro izgleda na proljeće i ljeto neophodno je da ga pripremite za jesen i zimu. Korijenje je aktivno i kada trava ne raste pa stručnjaci preporučuju da stavite đubrivo na travnjak prije jeseni. Na taj način ćete spriječiti eventualna oštećenja i pojavu korova, a na proljeće će vaš travnjak brže ozelenjeti.

Pripremite lopatu za snijeg i drugi alat koji će vam trebati tokom zime na vidljivo mjesto kako bi vam u danima kada napada snijeg bili nadohvat ruke. Osim toga, provjerite da li vam svi uređaji rade kako treba.