Ideja meksičkih arhitekata
0

Pogledajte kako će izgledati podzemna zgrada u Mexico Cityju

Sarajevo-x.com
Meksički arhitekti su dizajnirali nevjerovatnu zgradu od 65 spratova koja ide čak 300 m ispod površine zemlje.

Zapanjujući objakat u obliku obrnute piramide će se nalaziti u centru Mexico Cityja. Dizajniran je kako bi se izbjegla ograničenja o visini novih zgrada u glavnom gradu. Podzemna zgrada će nuditi po deset spratova za stanove, prodavnice i muzej, te 35 spratova za urede.

Stakleni pod prekriva masivnu rupu dimenzija 240x240 m na glavnom gradskom trgu kako bi se omogućio prodor dnevne svjetlosti.

Esteban Suarez iz kompanije "BNKR Arquitectura" je rekao da će u zgradi biti smješten i novi ventar za kulturu.

"Nova infrastruktura, uredi i stanovi su potrebni u gradu, ali nema slobodnih površina. Federalni i lokalni zakoni zabranjuju uništavanje historijskih zgrada, a zabranjeno je i da nove zgrade imaju više od osam spratova. Historijski centar grada treba biti preuređen, ali nam nedostaje prostora. Jedino rješenje je krenuti s gradnjom ispod zemlje. Podzemnom zgradom će biti sačuvan trg i postojeća hijararhija zgrada koje ga okružuju. Radi se o piramidi okrenutoj naopako, čija će unutrašnjost ponuditi naseljivi prostor, prirodno osvjetljenje i ventilaciju. Osim toga, na trgu iznad nje će se moći održavati koncerti i drugi različiti događaji", rekao je Suarez.

Piramide imaju veliki historijski značaj u Meksiku. Gradile su ih stare civilizacije. Kada su Asteci stigli u meksičku dolinu, na obali jezera su gradili piramide. Kako je njihovo carstvi raslo,oni su gradili nove i veće piramide jedne do drugih.

Kada su Španci stigli u Ameriku i pokorili Asteke, na vrhu piramida su podigli kršćanske crkve. Na kraju je izgrađen cijeli kolinijalni grad na gradu koji su napravili Asteci. U 20. stoljeću su mnoge kolonijalne zgrade srušene i zamijenjene modernim strukturama.

"Podzemna zgrada prolazi kroz ostatke starih gradova i tako otkriva naše korijene", dodao je Suarez.