Obratite pažnju
2

Početni korak u sređivanju kuhinje: Ovim predmetima nije mjesto ispod sudopera

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prostor ispod sudopera jako je koristan za odlaganje kuhinjskih sredstava. Često se događa da je pun nepotrebnih stvari, a najveći se broj odavno trebao naći u smeću. Mnogi predmeti mogu nanijeti štetu ako se nađu u kontaktu s vodom ili vodenom parom pa je potrebno izbaciti ih što prije.

Hrpa starih kuhinjskih krpa, poderanih spužvica za pranje posuđa, hemikalija za čišćenje, plastičnih kesca ostavlja se u prostoru ispod sudopera. Bez obzira je li riječ o novom ili starom kuhinjskom elementu, trebali bismo se potruditi da izgleda uređeno.

Sređivanje unutrašnjosti ispod sudopera dobar je početni korak pri cjelokupnom čišćenju kuhinje. Najvažnije je postaviti princip da se tu može čuvati mali broj predmeta koji služi za održavanje kuhinjske higijene. To znači da sredstva koja služe za čišćenje podnih površina ili sanitarija u kupaonici nemaju mjesto u unutrašnjosti sudopera, piše Real Simple.

Ovo su neki od savjeta koji pomažu da optimalno uredite ovaj kuhinjski element.

Što bi trebalo izbaciti?

  1. Zalihe

Neotvorene vreće za smeće, spužve za pranje posuđa, upakirani sapuni i deterdženti trebali bi se nalaziti u ostavi ili nekoj drugoj prostoriji za skladištenje. Stvaranje nepregledne hrpe smanjuje dragocjeni prostor.

  1. Opasne hemikalije

Katkad je potrebno koristiti agresivno hemijsko sredstvo poput varikine, ali takvim je proizvodima mjesto u podrumu ili garaži. Najsigurnije je čuvati ih izvan dohvata djece i daleko od predmeta koje koristimo u prehrani.

  1. Zapaljivi proizvodi

Tekućine poput razređivača, sprejeva, lakova ili benzina odmah moraju van. Riječ je o jako zapaljivim supstancama koje mogu napraviti katastrofu ako se nađu u blizini izvora energije. Tkaninama korištenim u nanošenju ovakvih tekućina također nije mjesto u kuhinjskom elementu.

  1. Ubrusi i plastične vreće

Iako su jako korisni pri obavljanja kuhinjskih poslova, nema im mjesta u prostoru ispod sudopera. Trebali bi stajati nadohvat ruke u obližnjem ormariću.

Šta čuvati ispod sudopera?

  1. Posude za sortiranje

Da biste prostor ispod sudopera održavali u savršenom stanju, trebali biste ubaciti plastične posude koje pomažu razvrstavanju higijenskih sredstva za održavanje čistoće. Pored posuda, postoje i jeftinija rješenja u vidu korpica ili držača. Pomažu da lako pronađete predmet koji vam je potreban ili na vrijeme uočite kada je određeno sredstvo pri kraju.

  1. Upijajuća prostirka

Prije nego što počnete sa slaganjem posuda za sortiranje, stavite upijajuću prostirku na njeno dno. Zadržat će kapljice vode u slučaju manjeg curenja i sačuvati materijal od kojeg je napravljena. Također, sprječava stvaranje plijesni koja nastaje u uvjetima veće vlažnosti.

  1. Sredstva za čišćenje

Postoji nekoliko osnovnih stvari i važno ih je imati pri ruci. Prije svega riječ je o tekućini za suđe. Pogodno je mjesto i za skladištenje četkica, spužvi i ostalih sredstava za čišćenje kuhinjskih predmeta. Dotrajale krpe i spužve trebalo bi redovno mijenjati.

  1. Mali aparat za gašenje požara

Ovo je jedan od najboljih načina da se zaštitite od nezgode. Rijetko kada je potreban, ali korisno ga je imati pri ruci, a sudoper je savršeno mjesto za to.