Vrijedni savjeti
12

Pet stvari koje ne biste trebali raditi pri korištenju mašine za suđe

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ukoliko koristite mašinu za suđe ovih pet stvari trebali biste izbjegavati ili ih nikako ne raditi.

Ashley Iredale, iz neprofitne organizacije za zaštitu potrošača Choice, podijelila je korisne savjete za pravilno korištenje mašine za suđe.

Ovaj stručnjak za bijelu tehniku zna kako postići najbolje rezultate s mašinom za suđe, a ponekad su stvari koje ne radimo one koje mogu napraviti najveću razliku.

Ne palite polupraznu mašinu

Pranje poluprazne mašine za suđe neučinkovito je iz nekoliko razloga. Uzalud ćete potrošiti novac, vodu i energiju jer mašina koristi iste količine struje i vode bez obzira na to koliko je puna.

Osim toga, puna mašina bolje suši jer se posuđe zagrijava od vruće vode, a zatim zadržava tu toplinu, koja mu pomaže da se osuši.

Ne stavljajte oštre noževe u mašinu za posuđe

Također, nikad ne stavljate oštre noževe u mašinu za suđe ako ih ne želite oštetiti. Naime, proces pranja može otupiti oštre dijelove, a jake hemikalije i vlažno okruženje mogu nagrizati čelik.

Ne ispirite suđe prije stavljanja u mašinu

Ispiranjem samo trošite više vode, a suđe neće biti ništa čišće. Naravno, potrebno je ukloniti ostatke hrane s suđa, ali za dodatnim ispiranjem nema potrebe.

Nikad ne stavljajte tabletu u odjeljak za deterdžent

Besmisleno je stavljati tabletu u dozator za mašinu. Objasnio je da će se suđe jednako dobro oprati ako tabletu ubacite na dno mašine. Naime, pretinci su dizajnirani za deterdžente u prahu.

Nakon pranja ostavite otvorenu mašinu

Zatvaranje vrata do kraja ne dopušta da se dobro osuše, što stvara priliku za pojavu plijesni i neugodnih mirisa. Ako ostavite vrata malo odškrinuta, spriječit ćete rast bakterija i gljivica jer okolina neće biti topla i vlažna.