Da vaš dom bude ugodniji
31

Pet stvari koje biste trebali maknuti iz dnevne sobe prije nego što gosti dođu

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ne postoji ništa bolje od ispunjavanja prostora smijehom prijatelja i porodice. Okupljanje sa onima koje volimo na večeri i piću jedno je od najvećih životnih užitaka i želimo im najbolju moguću posjetu kada su u našem domu.

Međutim, svi želimo biti dobri domaćini te svojim gostima pružiti ugodnu atmosferu i ugodan ambijent. Postoje stvari koje remete izgled prostora ili mogu biti prepreka za normalno kretanje, stoga ih trebate maknuti prije nego što vam gosti pokucaju na vrata.

Igračke

Govoreći o opasnostima od spoticanja, dječje igračke mogu predstavljati upravo to.

"Kao roditelj malog djeteta, volim da se pobrinem da igračke budu spremljene i stavljene u prostor koji im je dodijeljen. Ne pokušavam izbrisati činjenicu da ovdje živi dijete koje posjeduje mnogo igračaka. Želim da osiguram da se moji gosti mogu slobodno kretati prostorom, a da se ne spotaknu o male predmete", kaže Rachel Riederman, autorica knjige Once Upon a Rind in Hollywood.

Pribor za kućne ljubimce

Naši kućni ljubimci su i naša djeca, i slično kao i djeca, imaju krevete i igračke koje stvaraju nered i također predstavljaju potencijalnu opasnost.

"Uklanjanje kreveta za kućne ljubimce ili igračaka kada gosti dođu ne samo da poboljšava ukupnu čistoću vašeg doma, već daje uglađeniji, uzvišeniji izgled koji bi mogao biti ugodniji za goste", kaže Frishkorn.

Kablovi

Između telefona, tableta i računara, svuda imamo kablove. Možda čak imamo centraliziranu stanicu za punjenje u našem domu s raznim punjačima koji su svi organizirani na jednom mjestu. To nam olakšava život, ali i zauzima prostor na šalteru kada gosti završe.

"Apsolutno je lako imati stanice za punjenje dostupne za svakodnevni život, ali to nije ono što vaši gosti treba da primjete čim uđu u vašu kuću. Stoga ih pomaknite u drugu prostoriju ili ih smjestite u ladicu", kaže Chantelle Hartman Malarkey, dizajner interijera, domaći kuhar i hosting estetski stručnjak .

Hranu

Vjerovatno smo istrčali i uzeli neke namirnice u zadnji čas. Možda su nam trebale ili smo morali da se opskrbimo gaziranom vodom i limetima za naše koktele. Pobrinite se da svi ti predmeti ne stoje samo na pultu kada gosti stignu, posebno oni kvarljivi.

"Ovo zauzima prostor i vizuelno čini da prostor izgleda haotičnije. Odvojite minut da odložite ove predmete i uštedite prostor na radnoj površini!" rekao je Hartman Malarkey.

Poštu i papire

Pošta nam stiže skoro svaki dan, a mi nemamo uvijek vremena da sredimo sve te račune i reklame.

"Tako je lako zgrabiti poštu i baciti je na stol ili komodu", napominje Hartman Malarkey.

Također, sigurno ne želite da vašu poštu vide drugi, kao i pojedine dokumente. Bilo da je riječ o računima ili porezima ili imamo druge privatne papire u blizini, sve ih sklonite.

Dom