Kuća i ured
0

Peking: Počelo rušenje vile na krovu zgrade

Klix.ba
Neobična planinska vila na krovu zgrade u Pekingu snimljena je iz zraka, a snimak uz nju prikazuje i bazen te impresivni kameni vrt, pred sam početak njihovog rušenja.

Vila je izgrađena bespravno i mora biti uklonjena u roku od 15 dana, a profesor Zhang Biqing počeo je rušenje svog doma.

Snimak vile iz zraka urađen je pomoću drona kućne izrade i DSLR kamere, a objavljen je na kineskom mikroblog servisu Sina Weibo. Nakon toga je došao do Youka, kineske verzije YouTubea, i postao apsolutni hit.

Vila je izazvala pukotine u plafonima i zidovima stanova u zgradi te curenje iz brojnih puknutih cijevi i odvoda. Stanari se žale kako su bili prisiljeni da žive uz buku građevinskih radova. Jedan stanar je rekao kako je njegov stan konstantno poplavljen, dok je drugi profesora nazvao "napast".

"To je zapravo bilo maleno potkrovlje, kada ga je on kupio. Srušio ga je i izgradio čitavu planinu iznad nas. Polomio je odvode, tako da stalno imamo poplave kada pada kiša, a tu su i velike pukotine u plafonima i zidovima", kaže jedan stanar.

Stanari sada ponovo moraju trpjeti buku građevinskih radova, budući da je počelo rušenje vile.