Ovo su razlozi
45

Paljenje mirisnih svijeća povećava rizik od neugodnih zdravstvenih problema

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Upotreba mirisnih svijeća je način da vaš dom zamiriše, osvjetlite prostor i opustite se. Međutim, njihovo paljenje može povećati rizik od ne ugodnih zdravstvenih problema.

Upotreba mirisnih svijeća je povezana sa migrenama, iritacijom očiju i grla i većim rizikom od respiratornih bolesti.

Tamás Pándics, specijalista za javno zdravlje na Univerzitetu Semmelweis u Mađarskoj, dodaje da mirisne svijeće mogu pogoršati već postojeća stanja poput astme.

"To je zato što svijeće ispuštaju sitne čestice drugih zagađivača kada gore. Osim čestog provjetravanja naših domova, najbolji način za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru je smanjenje upotrebe hemikalija koje koristimo", dodala je.

Kada je riječ o reakciji ljudskog tijela, izvor supstance se malo razlikuje. Neki proizvođači svijeća koriste eterična ulja kako bi izbjegli nedostatke umjetnih mirisa, ali i to također dolazi sa zdravstvenim rizicima.

Na primjer, Thujone, koji se nalazi u eteričnim uljima, povezan je s oštećenjem nervnog sistema. Dok cinamaldehid, koji se koristi u nekim svijećama s mirisom cimeta, može izazvati iritaciju kože i alergijsku reakciju.

Neki brendovi svijeća također koriste fitilj gdje je pamuk omotan oko drugog materijala, poput metala, stvarajući otrovnu čađ, koja također može dovesti do problema s plućima.

"Bez obzira na to da li su umjetno proizvedeni ili prirodni, svaka strana tvari za tijelo predstavlja hemijsku opasnost. Možda nisu kancerogene, ali ove supstance dodatno opterećuju jetru, a ni naši metabolički procesi nisu spremni da ih obrađuju", dodaje.

Nisu samo svijeće one koje proizvode zagađenje u zatvorenom prostoru, već i drugi proizvodi, kao što su sprejevi za čišćenje, vape, pa čak i namještaj.