Pridržavajte se uputa
6

Ovo su trikovi koji će vam olakšati peglanje košulja

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Postoji mnogo načina za peglanje košulje, ali ako koristite pravu tehniku možete dobiti oštriji izgled bez nabora. U nastavku donosimo nekoliko savjete kako lakše ispeglati košulju.

Iako iskusne domaćice savjetuju da se veš pegla odmah nakon sušenja, ima i onih koji ovaj posao ostavljaju za neki drugi put.

Važno je da pripremite prskalicu s vodom i da snažno peglate i to one dijelove koji su najvidljiviji tokom nošenja.

Napunite peglu

Napunite peglu vodom iz slavine ili vodom iz slavine pomiješanom s destiliranom vodom u omjeru pola pola. Voda iz slavine sadrži male količine minerala koji se vremenom nakupljaju u vašoj pegli, što dovodi do začepljenja. Ako primijetite da vaše glačalo povremeno ispusti previše vode, to je zato što je začepljeno.

S druge strane, destilirana voda može uzrokovati bržu koroziju željeza zbog načina na koji se molekule vode kombiniraju s ugljičnim dioksidom.

Odgovarajuća temperatura

Pustite da vaša pegla dosegne odgovarajuću temperaturu. Pogledajte i sastav vaše košulje kao i upustva za temperaturu. Potom prilagodite temperaturu pegle materijalu koji peglate.

Mjesto za vješanje odjeće

Imajte mjesto za vješanje predmeta. Ako peglate više predmeta, morat ćete ih preklopiti dok ih dovršite ili objesiti. To će ih spriječiti da se ponovo izgužvaju dok završavate ostale predmete. Lagano poprskajte viseću košulju , a zatim uklonite košulju s vješalice.

Kako pravilno ispeglati košulju

Položite ovratnik ravno na dasku za peglanje i pritisnite. Peglajte od vrhova ovratnika prema unutra do stražnjeg dijela vrata. Ispeglajte donju stranu ovratnika.

Postavite dasku za peglanje unutar košulje i u rukav. Ako vaša daska za peglanje nema malu dasku za umetanje u rukave, stavite rukav na vrh daske za peglanje, obje strane su ravne i glačajte. Okrenite košulju da peglate stražnju stranu. Položaj za suprotno rame. Zatim okrenite košulju i napravite stražnju stranu jarma i ramena.

Za košulju s dugim rukavima pritisnite manžetne, slično uputama za ovratnik. Okrenite košulju da pritisnete drugu stranu.

Položite jedan rukav ravno na dasku za peglanje. Peglajte prateći donji šav kao vodilicu. Pažljivo pritisnite, pomičući oba sloja tkanine ravno dok željezo klizi po prednjoj površini rukava. Ponovite za drugi rukav. Okrenite košulju da napravite drugu stranu rukava. Obavezno povucite peglu preko tkanine samo u jednom smjeru, dalje od mjesta na kojem je držite tako da se nabori blago nestaju s košulje.

Postavite tijelo košulje na četvrtasti kraj daske za peglanje, prvo na ploču s rupama. Pritisnite od donjeg repa napredujući prema gore do ovratnika. Okrenite košulju da biste peglali i unutrašnjost tijela košulje.

Pomaknite položaj košulje na sljedeću ploču tijela te ispeglajte jednu pa drugu polovinu leđa. Potom pomaknite položaj košulje na zadnju ploču tijela, i peglajte drugu polovinu prednje strane.

Objesite ispeglanu košulju na vješalicu, zakopčajte gornje i treće dugme.