Samo čine nered
14

Ovih pet stvari morate ukloniti iz ostave kako bi izgledala urednije

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Kada je u pitanju organiziranje najčešće korištenih zona u vašem domu, znati kako očistiti je gotovo jednako važno kao i znati pospremati.

Mnogo je lakše smisliti sveobuhvatan organizacioni sistem za 20 stavki koje dosljedno koristite nego pokušati okupiti više od 50 predmeta koje koristite samo povremeno.

Ovo se posebno odnosi na vašu ostavu, koja je lako sklona preopterećenju zahvaljujući višku namirnica, uređaja, sredstava za čišćenje i još mnogo toga. Prije nego što uopće počnete čistit i organizirati prostor, prvo biste se trebali riješiti stvari koje ne koristite kako biste maksimalno iskoristili prostoriju koju imate.

Hrana kojoj je istekao rok

Ostave se često mogu biti crne rupe, gutajući konzerve i vrećice čipsa dok im ne istekne tri godine ili su ustajale te se ubuđale. Koristite organiziranje ostave kao svojevrsnu reviziju – ništa se ne vraća u ormar dok dvaput ne provjerite rok trajanja. Možda ćete biti iznenađeni koliko prostora možete osloboditi uklanjanjem robe kojoj je istekao rok trajanja.

Neiskorišteni začini

Kako biste svoju ostavu stavili pod kontrolu, čistka začina bi svakako trebala biti na vašoj listi. Općenito, većina sušenih začina gubi svoju moć nakon šest mjeseci, pa počnite bacanjem onih koji postoje mnogo duže od toga.

Višak torbi i vrećica

Svi smo za održivu kupovinu i smanjenje ukupnog otpada, ali to ponekad može dovesti do nereda u ostavi. Ako skupljate torbe za višekratnu upotrebu ili štedite papirne vrećice s namirnicama s namjerom da ih ponovo koristite, sada je pravo vrijeme da smanjite svoju kolekciju. Sačuvajte samo ono osnovno – šest čvrstih torbi je obično dovoljno za većinu domaćinstava, a zatim osmislite dobar način za njihovo skladištenje.

Smeće

Ostave su vrlo često i mjesta gdje ostavljamo stvari koje više ničemu ne služe. Kada želite da očistite svoju ostavu i napravite mjesta za stvari koje zaista koristite, sveprisutna kategorija "sve smeće" je odlično mjesto za fokusiranje vaše pažnje.

Realno, ova kategorija može značiti različite stvari, od niz tajanstvenih tehničkih kablova, zamrljane kuhinjske krpe i mnoge druge stvari. Uklonite sve to iz ostave, sortirajte po kategorijama i odlučite šta bi trebalo da ostane u vašem prostoru, a šta bi trebalo odložiti u smeće.

Zastarjeli uređaji

Ako ste proteklih nekoliko godina otkrili da skupljate friteze ili isprobavate svaki blender za smoothie na tržištu, velike su šanse je vaša ostava groblje uređaja. Aparati zauzimaju veliki dio ostave i ako ih ne koristite redovno, nisu uvijek vrijedni čuvanja. Ako niste sigurni koji bi uređaji trebali ostati na vašem popisu, provedite nekoliko sedmica rotirajući kroz njih i testirajući svaki za funkcionalnost i lakoću. Sve što ne radi kvalifikuje se za trenutnu eliminaciju.