Pomoću jednog predmeta
18

Ostalo vam je boje nakon krečenja? Evo kako je sačuvati za ponovno korištenje

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko vam je nakon krečenja ostalo još boje za zidove i želite je spremiti za ponovno korištenje, aluminijska folija može vam pomoći u tome da boja ostane ujednačena i nakon dužeg perioda.

Aluminijska folija je jedan od najsvestranijih predmeta koje možete posjedovati u vašem domu. Postoje brojne namjene za nju, a koje nemaju nikakve veze s hranom za koju se najčešće koristi. Može biti od koristi i kada krečite, jer se može koristiti na više načina tokom procesa farbanja.

U stvari, možete upotrijebiti komad folije kako biste sačuvali ostatke boje i održali je svježom i glatkom.

Postavljanje aluminijske folije preko boje prije nego što vratite poklopac na kantu/limenku pomaže u sprečavanju stvaranja zgusnutog sloja na vrhu. Kada se taj sloj formira na vrhu, može biti teško ukloniti ga i doći do upotrebljive boje ispod. Njegovi ostaci mogu se odlomiti u tečnost, ostavljajući neujednačen trag. 

Postavljanje folije na vrh boje prije zatvaranja limenke pomoći će spriječiti oksidaciju boje i formiranje tog sloja, održavajući vašu boju u vrhunskom stanju.

Ako ste sigurni da je poklopac sigurno pričvršćen, možete spremiti limenku naopako kako biste spriječili stvaranje neželjenog sloja na vrhu. Kada budete spremni da ponovo koristite boju, samo skinite poklopac i uklonite foliju.