Neobična studija
0

Ofarbajte dom u plavo za uspjeh

Sarajevo-x.com
Ljudi koji žive u plavim domovima mnogo su uspješniji od onih čije su kuće obojene u neku drugu boju, pokazala je pomalo nevjerovatna nova studija britanskih naučnika.

Vlasnici plavog doma, ističu oni, u prosjeku zarađuju 42.000 eura godišnje i najmanje dva godišnja odmora provedu van zemlje u kojoj žive. Dožive jedno ili dva značajna unaprjeđenja, a polovina njih su direktori ili menadžeri. Većina imaju najmanje troje podređenih uposlenika, rezultati su ankete Sandtex boja, kompanije koja je ispitala oko 3.000 vlasnika kuća u Britaniji.

No, to nije sve. Vlasnici plavih kuća većinom su u dugogodišnjoj vezi i imaju po dvoje djece, te voze Audi, prenose britanski mediji.

14 posto njih koristi svoj teško zarađeni novac da plati kuhare, kad im dolaze gosti, dok 11 posto plaća čistačice koje vode računa o higijeni u njihovom domu. Osam posto ispitanika izjavilo je da za svoju djecu ima angažovanu dadilju.

Victoria Jones, glasnogovornica kompanije Sandtex boje, izjavila je: "Nevjerovatno je i pomisliti da boja kojom ste prekrečili zidove svoje kuće može imati ikakve veze sa uspjehom u vlastitoj karijeri ili privatnom životu".

Na drugoj strani, život vlasnika zelenih kuća nije tako divan. Oni godišnje zarađuju tek nešto više od 14.000 eura, obično rade kao preprodavci, vozikaju se uokolo u Fordu Mondeo ili Volkswagen Golfu, te nakon osnovnog obrazovanja napuštaju školu.

Zaključak studije je da najbolje žive vlasnici plavih kuća, a iza njih su redom crvene, bijele, bež i narandžaste. Ako se usudite vjerovati ovom istraživanju, bitno je da znate kako su smeđe, roze i zelene kuće na samom dnu liste.