Otvara se 2021. godine
3

Nova prodavnica IKEA-e u Beču neće imati parking i krasit će je "zeleni krov"

S.H.P.
Foto: Designboom
Foto: Designboom
IKEA je još jednom pokazala da je kompanija koja ide ispred vremena i to novom prodavnicom koja je smještena na bečkoj stanici Westbahnhof. Ova zgrada ne liči niti na jednu IKEA-inu prodavnicu.

Ne samo da ima ekološku fasadu i krov već neće biti mjesta ni za parkiranje. Ovaj inovativni koncept cilja na urbanog kupca i također ukazuje na bečki sjajni sistem javnog transporta, piše My modern met.

IKEA Westbahnhof će obuhvatiti cijeli asortiman proizvoda koji kupci očekuju. No ima i jedna novina, naime veći komadi namještaja bit će dostavljeni na adresu u roku od 24 sata. To je novi način kupovine koji omogućava udobnost i praktičnost.

Foto: Designboom
Foto: Designboom

Nekonvencionalni dizajn zgrade bio je zajednički napor arhitekata jednog bečkog studija i IKEA-inih arhitekata. Cilj je bio da se stvori neformalni prostor u kojem cijela zajednica može da uživa. Zeleni krov bit će otvoren za javnost i nakon radnih sati IKEA-e. Osim zelenila, u ovom dijelu bit će smješten i kafić u kojem će se članovi zajednice moći družiti s prijateljima.

Arhitekti su zamislili vanjsku fasadu kao policu, s različitim zonama za terase, zelenilo i praktične mjere poput toaleta, liftova i stepenica. 160 stabala integriranih u vanjsku fasadu pomoći će u grijanju i hlađenju, održavajući uravnoteženu mikroklimu.

Foto: Designboom
Foto: Designboom

U skladu da budu dobre komšije, IKEA će integrisati i druge kompanije. Na posljednja dva sprata bit će smješten hotel Jo & Joe Open House sa 345 soba, koji će sadržavati restoran i bar na krovu. Zamišljen je da ugosti mlade ljude i one koji putuju poslovno.

Nekoliko firmi koje su radile na lokaciji prije izgradnje vratit će se u novu zgradu. Ovo uključuje apoteku, studio za slušne aparate, frizerski salon i pekaru, što će zaokružiti ponudu usluga pod jednim krovom.

Foto: Designboom
Foto: Designboom

IKEA je ovu prodavnicu počela graditi 7. januara 2020. godine, a planira je otvoriti 2021. godine.