Odlično za primjenu
3

Nije samo za kuhinju: Kako možete koristiti sirće pri pranju odjeće

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sirće je jedno od najboljih sredstava za čišćenje te ima širok spektar primjene. Sirćetom možete izbijeliti odjeću bez korištenja izbjeljivača.

Stranica eHow prenosi nekoliko načina na koje ga možete koristiti za bolje pranje odjeće.

Za izbjeljivanje jednostavno dodajte šolju običnog sirćeta u vašu mašinu kada joj dodajete deterdžent prije pranja.

Donji veš je najbolje prati bez sredstava koja su parfimirana te se zbog toga preporučuje da u mašinu umjesto deterdženta ulijete šolju sirćeta i upalite veš-mašinu.

Farmerke i pantalone gube boju vremenom zbog pranja, a sirće može riješiti i ovaj problem. Izvrnite pantalone i ubacite ih u mašinu, umjesto deterdženta stavite šolju sirćeta, nemojte ubacivati deterdžent i upalite ih na temperaturu na kojoj biste ih inače prali. Ovo možete raditi svakih nekoliko mjeseci kako biste održali boju farmerki. Sličnu stvar možete raditi i pri pranju ostale odjeće, dodajte pola šolje sirćeta deterdžentu i upalite mašinu.

Ukoliko želite da se odjeća ne gužva ili ako imate problema s iritacijama koje izazivaju razni omekšivači, onda umjesto uobičajenog postupka i korištenja omekšivača uzmite sirće i ubacite ga u mašinu pred kraj pranja.

Sirće pomaže i s flekama na odjeći. Razmutite ga s malo vode i poprskajte fleke prije ubacivanja u mašinu na normalno pranje. Ono također pomaže u otklanjanju dlaka životinjskih ljubimaca. Ubacite ga u mašinu pri pranju odjeće koja je prekrivena dlakama i odmah ćete primijetiti promjenu na odjeći.

U ljetnom periodu sirćetom možete prati peškire koji mirišu na vlagu te kupaće kostime koji su se razvukli nošenjem. Pri pranju uz deterdžent ubacite i šolju sirćeta u mašinu i poslije pranja ostavite peškire i kupaće kostime da se suše na štriku, a ne u sušilici.