Grad u zraku
25

Nevjerovatni "horizontalni neboderi" gradit će se u Moskvi

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Slavna arhitektonska kuća Herzog & de Meuron otkrila je planove gradnje dva bloka zgrada na mjestu nekadašnje pivare na obalama rijeke Moskve.

Švicarski arhitekti planiraju obnoviti prostor pivare Badaevskiy u centru glavnog grada Rusije, a posebno je zanimljivo što će se stambeni blokovi protezati 35 metara iznad zemlje.

"Horizontalni neboderi", kako su ih prozvali, bit će postavljeni na ovaj način zbog zaštićenog statusa nekadašnje pivare i ograničenja u visini gradnje tamošnjih zgrada na 75 metara.

Iz kompanije su svoj novi projekat nazvali "dio grada izdignut u zrak", a ideja je da odražava izgled modernih nebodera i historijski položaj koji zauzima.

Potpuno ustakljena fasada pruža panoramski pogled na rijeku i grad, a svaki stan će imati vlastiti balkon.

Osam "nebeskih vila" na najvišem nivou imat će pristup vlastitim krovnim vrtovima, a na tri podzemna nivoa nalazit će se garaže.

Uz stambeni blok bit će obnovljena i industrijska zgrada iz 19. stoljeća, a novi javni park ispod podignutih apartmana povezivat će historijsku lokaciju s rijekom.

Moskva je grad bogate i kontroverzne kulturne i političke baštine, a njena arhitektura reflektuje avangardne i konzervativne trendove u historiji", kazao je Jacques Herzog, suosnivač kompanije. "Naš projekt poštuje i ponovo koristi postojeće industrijske zgrade, dodajući im i prekrivajući ih radikalno savremenim strukturama".