Jednostavni savjeti
3

Nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete očistiti mrlje od laka za nokte s tepiha

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Nemojte se uznemiravati ukoliko prolijete lak za nokte na tepih u svom domu, možda postoji rješenje za vraćanje vašeg omiljenog tepiha u netaknuto stanje.

U nastavku naučite kako očistiti lak s tepiha pomoću tri različite metode.

Očistite lak s tepiha pomoću acetona

Prvo što će svima pasti na pamet kada ugledaju mrlju od laka na svom tepihu zasigurno je aceton. Međutim, važno je biti pažljiv u procesu uklanjanja uz pomoć acetona. Prvo trebate biti sigurni da nećete uništiti tepih acetonom, zato je najbolje prvo testirati kako tkanina tepiha reagira na aceton tako što ćete probadi na ćošku ćilima. Ako nema neželjenih reakcija, onda možete nastaviti.

Očistite lak s tepiha lakom za kosu i alkoholom

Ako sredstvo za uklanjanje laka nije uspjelo, onda je vrijeme da upotrijebite lak za kosu i alkohol. Poprskajte mrlju vodom, potom i lakom za kosu te nakon toga dodajte nekoliko kapi alkohola. Četkicom nježno istrljate dio gdje se nalazi mrlja, dodajući hladnu vodu.

Odstranite mrlje od laka za nokte uz pomoć sirćeta

Poznato je da se sirće korisiti za mnoge stvari u domaćinstvu, a moglo bi pomoći i ukoliko želite očistiti mrlju od laka s tepiha. Natopite mrlju sirćetom i ostavite desetak minuta, a potom četkicom nježno istrljajte to područje.