Lako i jednostavno
24

Nekoliko odličnih trikova za ravnanje izgužvane odjeće kada nemate peglu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Portal Bright Side otkriva nekoliko laganih trikova koje možete iskoristiti ako se nađete u situaciji gdje vam nedostaje pegla, a morate izravnati izgužvanu odjeću.

Peglom za kosu možete izravnati odjeću, posebno ona teško dostupna mjesta kao što su ovratnici ili manji nabori. Peglu upalite na prosječnu temperaturu te lagano prelazite preko komada odjeće koji želite ispeglati. Važno je naglasiti da ovaj trik ne koristite na osjetljivim tkaninama.

Para iz tuša je odlična solucija za ovakav problem. Upalite toplu vodu, a zgužvanu odjeću približite tušu, ali pazite da kapi vode ne dolaze na nju. Ostavite je tako nekoliko minuta te provjerite da li su sva vrata i prozori zatvoreni. Ovo je najbolje uraditi dok se tuširate, kako biste na najbolji način iskoristili toplu vodu iz tuša.

Odjeću također možete staviti na ravnu površinu, kao što je daska za peglanje ili stol. Zatim pokrijte velike nabore mokrim peškirom i jako ga pritisnite rukama pa ostavite odjeću da se osuši.

Odjeću ubacite u sušilicu na 15 minuta, a ako je riječ o većim naborima, onda s odjećom ubacite neku malu mokru tkaninu kao što je čarapa ili nešto slično. Isparavanje vlage pomoći će izravnavanju odjeće.

Jedan od najpopularnijih načina za ravnanje odjeće jeste taj da zagrijete vodu u lončiću i onda vrućim dnom pritisnete sva mjesta koja su zgužvana. Probajte peglati i kockicama leda, stavite tri ili četiri kockice leda u mašinu za veš i mašinu uključite na program za sušenje na deset minuta. Para je odlična za uklanjanje nabora.