|

Neke od najopasnijih bakterija nalaze se u vašem tušu

Neke od najopasnijih bakterija nalaze se u vašem tušu
8
Klix.ba
22.11.2018. u 11:54
20
komentara
8

dijeljenja
Neke od najopasnijih bakterija nalaze se u vašem tušu Ilustracija: Shutterstock
Potencijalno štetni organizmi, poznati kao mikobakterije, mogu živjeti u vašem tušu. Naime, istraživači su otkrili kako se u tušu nalazi mikobakterija koja može ugroziti vaše zdravlje.
Neke od ovih bakterija mogu uzrokovati probleme s plućima, piše Health Line.

"Dovoljno je disati ispod tuša, a bakterije bi udisanjem mogle ući u pluća", objašnjava dr. Barbara Keber, voditeljica porodične medicine u bolnici Glen Cove u Newwellu.

Pritisak i toplina vode u tušu čine ga idealnim za eksploziju bakterija.

Istraživanje je provedeno u 656 domaćinstava u Evropi i Americi, a pronađena je spomenuta mikobakterija. Ustanovljeno je da ovaj sićušni organizam češće obitava u glavama tuševa koji vodu crpe iz komunalnih slavina i na područjima gdje je čest oblik bakterijskih upala pluća, što ukazuje na mogućnost da upravo ovaj oblik bakterije prenosi zarazu.

Simptomi infekcije pluća zaraženih ovom bakterijom uključuju hronični ili ponavljajući kašalj, gubitak težine, temperaturu i gubitak energije.

Ono što je iznenadilo jeste da su metalni tuševi sadržavali više mikobakterija od plastičnih.

Iako ste vjerovatno u iskušenju da odmah očistite tuš, Keber kaže kako se ne biste trebali baš previše uzbuđivati, jer šanse da dobijete upalu pluća zbog ove bakterije i nisu tako velike.

Činjenica je da se većina ljudi vjerovatno neće razboljeti od mikobakterija u tuševima, ali postoji osjetljiviji dio populacije koji mora biti oprezniji.

"Osobe koje imaju slabiji imunološki sistem imaju veći rizik za infekciju", rekao je specijalist za plućne bolesti Len Horovitz.

Srećom, infekcije uzrokovane mikobakterijama su izlječive.

Zbog toga poduzmite preventivne mjere i redovno čistite svoj tuš te ga zamijenite kada je to potrebno.

Jednostavno i jeftino ga možete očistiti tako što ćete ga potopiti u otopini alkoholnog sirćeta i vode. Alkoholno sirće inače djeluje antibakterijski.

Međutim, postoje još neke stvari u kući na koje treba obratiti pažnju.

"Spužve i krpe su također problematične. Aparati za kafu su isto tako pogodno mjesto za razvoj bakterija i povremeno ih treba očistiti otopinom sirćeta i vode", rekla je Keber i dodala kako redovno morate čistiti i vaš daljinski upravljač i sve površine u vašoj kupaonici.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...