32 sobe
25

Nekadašnja Titova vila u New Yorku na prodaju za 50 miliona dolara

Klix.ba
Fotografija: Daily Mail
Foto: Douglas Elliman/Scott Wintrow/Gamut Photo/Daily Mail
Jedna od najstarijih njujorških vila se prodaje za 50 miliona dolara. Vila ima simboličnu historiju iza sebe, a izgrađena je 1905. godine. Jugoslavija ju je kupila 1946. godine i u to vrijeme ju je koristio predsjednik Josip Broz Tito.

Ova vila ima 32 sobe, osam kupatila i dva lifta a dizajnirali su je isti ljudi koji su uradili nacrte za Grand Central Terminal u New Yorku.

Napravljena je 1905. za 60.000 dolara a napravio ju je njujorški broker Robert Livingston Beeckman.

Od 1905. je ostala netaknuta do 1946. kada ju je kupila Republika Jugoslavija nakon Drugog svjetskog rata za 300.000 dolara. Godine 1961. godine Tito je u spomenutoj vili ugostio lidere Egipta, Gane, Indije i Indonezije u jeku priče o formiranju Pokreta nesvrstanih.

Vila ima 20.000 kvadratnih metara i prozore otporne na metke koji su okrenuti prema Central Parku. Prozori su ugrađeni u periodu kada je Tito boravio u vili.

U vili je smještena stalna misija Srbije pri UN-u te toj zemlji pripada i najveći iznos od prodaje. Zemlje bivše Jugoslavije širom svijeta, kao nasljednice imovine Jugoslavije imaju oko 50 nekretnina, koje su u procesu prodaje.