{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovako izgleda vertikalni pogled na nebodere u Hong Kongu

19.8.2014. u 20:30
21
20
Ovako izgleda vertikalni pogled na nebodere u Hong Kongu
21
Francuski fotograf Romain Jacquet-Lagreze, koji živi u Hong Kongu, napravio je zanimljive fotografije kojima je pokazao kako izgleda vertikalni pogled na nebodere. Njegove fotografije su postale hit na internetu.
Romain je putovao mnogim zemljama i boravio je u mnogim gradovima radeći kao grafički umjetnik, ali je priznao da je Hong Kong prva metropola koja je kod njega izazvala opsesiju neboderima.

"Navikao sam na velike gradove, Tokio je gusto naseljen i ogroman grad, ali je manje impresivan kada je riječ o visini od Hong Konga", izjavio je Romain.

U želji da se pozabavi onim što ga interesuje, Romain se zadržao u Hong Kongu te je fotografisao nebodere iz vertikalne perspektive.

"Danas se krećemo od tačke A do tačke B i ignorišemo sve što je oko nas. Ali, iznad nas je mnogo toga što se može vidjeti, ovi neboderi su poput ulica koje vode vertikalno. Razlika je u tome što se za kretanje kroz njih koristimo liftom", rekao je francuski fotograf.

Novi neboderi "niču" na zanemarenim mjestima i neobrađivanom zemljištu, tako da priroda nestaje, a preovladavaju srebrna i siva boja. Sve što je ostalo od prirode je djelić neba koji se vidi između nebodera na fotografijama.

Nije samo priroda ugrožena u Hong Kongu, nego i tradicionalne građevine.

"Mnogi stanovnici smatraju da će neboderi utjecati na atmosferu u gradu, kao i da će neboderi 'progutati' stara naselja i građevine. To je zabrinjavajuće", izjavio je Jacquet-Lagreze.

On ističe važnost raznolikosti u gradu.

"Najviše volim to što je grad, barem trenutno, spoj različitih stilova koji inače ne idu zajedno". dodao je fotograf.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: