Naselje "na nebu": Na vrhu tržnog centra u Jakarti nikao cijeli kvart

Naselje "na nebu": Na vrhu tržnog centra u Jakarti nikao cijeli kvart
144
A. P.
7.8.2019. u 07:52
9
komentara
144

dijeljenja
1/8 Foto: Shahrir Bahar/Instagram
2/8
3/8
4/8
5/8
6/8
7/8
8/8
Radni je dan i stanovnici Cosmo Parka u Jakarti izlaze na trčanje, zalijevaju svoje biljke i šetaju pse duž urednih asfaltiranih cesta. Djeca voze bicikle duž drvoreda, bazena i teniskih terena. Moderni i prostrani stanovi su svuda uokolo, a ispred njih su roštilji i igračke. Ništa ne bi bilo čudno na ovoj idiličnoj slici da nije činjenice da se ovo naselje nalazi na vrhu jednog tržnog centra.
Tržni centar ima deset spratova, a na njegovom vrhu odvija se potpuno drugačiji život od onog užurbanog na ulicama ispod. Da bi stigli dole, stanovnici ovog naselja spuste se niz cestu. Naselje je okruženo metalnom ogradom kako niko ne bi pao s visine.

Cosmo Park je izgrađen prije 10 godina, ali za njega je šira javnost čula tek prošlog mjeseca kad je jedan korisnik Twittera objavio fotografiju kompleksa snimljenu iz ptičije perspektive. Fotografija je pokrenula veliku diskusiju između ostalog i o tome koliko je mudro graditi nešto takvo i kako bi se stvari odvijale u slučaju zemljotresa, piše Guardian.

Indonezijski glavni grad se suočava s problemom prenaseljenosti, zakrčenih ulica, zagušenja saobraćaja i zagađenog zraka. Istovremeno, stanovnici Cosmo Parka kažu da uživaju.

"Ovo je prelijepa oaza", kaže Fazila Kapasi dok šeta uz svog sina koji vozi bicikl. "Ima puno otvorenog prostora, u centru je, a sigurno je. Susjedstvo je divno".

Agenti za nekretnine otkrivaju da je mjesto veoma popularno među strancima.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...