Utječu na raspoloženje
15

Napravite dobar izbor: Razlike između toplih i hladnih boja za zidove

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Izbor boja jedan je od najvažnijih aspekata dizajna interijera, a one mogu utjecati pozitivno ili negativno na raspoloženje. Da biste odabrali prave boje za svoj dom, potrebno je znati kako one utječu na prostor i raspoloženje.

Boje vas mogu osloboditi stresa ili pomoći da utonete u ugodan san. Dizajneri koriste izraze kao što su tople i hladne boje. Razumijevanjem tih pojmova moći ćete lakše prepoznati ono što trebate gledati pri odabiru boja za uređenje svog doma.

Tople boje

Tople boje sastoje se od narandžaste, crvene, žute i kombinacije tih i sličnih boja. Kao što ime sugeriše, tople boje vas potiču da razmišljate o toplim stvarima, poput sunčeve svjetlosti. Vizuelno, tople boje izgledaju kao da se približavaju (kao i tamne boje) zbog čega se često koriste za velike prostorije kada želimo da one izgledaju udobnije. Ako imate veliku spavaću sobu i želite da ona izgleda intimnije, jedna od toplih boja je terakota.

Hladne boje

U hladne boje spadaju plava, zelena, svijetlo ljubičasta. One djeluju umirujuće i nježno. Za razliku od toplih boja koje podsjećaju na toplinu i sunčevu svjetlost, hladne boje asociraju na vodu i nebo, čak i led i snijeg. One vizualno izgledaju kao da se povlače te su odličan izbor za male prostorije koje trebaju izgledati veće i prostranije.

Povezanost boja i emocija

Tople boje su povezane s pojačanim emocijama i strašću, kao i s radošću i razigranošću. Pomislite na intenzivno narandžastu boju ili duboku, bogatu crvenu. Tople boje mogu poticati, što je dobar izbor za prostorije u kojima se događa puno aktivnosti. Hladne boje utječu da se osjećate mirno, opušteno i osvježeno, i zbog toga se hladne prirodne nijanse najčešće koriste za spavaće sobe i kupaonice, mjesta gdje se idete opustiti.

Svjetlost i temperatura

Može li boja utjecati da se osjećate toplije ili hladnije? Može, baš kao što može utjecati da soba izgleda svjetlije ili tamnije, navodi The Spruce.

Ako živite na području s toplom klimom u većem dijelu godine, možda biste radije ukrašavali prostor s hladnijim bojama. Isto tako, ako se želite osjećati toplije u svom domu ili određenom prostoru tople boje mogu pomoći.

Učinak koji boje imaju na svjetlost može biti još važniji od temperature, a to ovisi o tome koliko je boja svijetla i "lagana". Svjetlije boje reflektiraju više svjetlosti nego tamnije, dublje boje i predstavljaju dobar izbor ako želite dodatno osvijetliti prostor koji je pod slabim dnevnim ili umjetnim svjetlom. Ako prostorija prima previše svjetlosti i želite je smanjiti, odaberite tamnije boje, bilo tople ili hladne.

Kreiranje sklada u prostoru

Važna stvar o kojoj trebate razmišljati kada uređujete prostor i birate tople ili hladne boje jeste da prostorija ne bi trebala imati samo jednu boju. Ako želite da bude udobna, upotrijebite tople boje kao dominantne i dodajte nekoliko elemenata koji uključuju hladne boje (ili obrnuto). Kao i kod svakog dizajna važno je imati sklad i kontrast.

Također, pri odabiru boja koje ćete koristiti pri uređenju doma, važno je da se razmisli o raspoloženju koje želite kreirati, odnosno želite li se osjećati lagano i prozračno ili ugodno i intimno.