Dizajnerski trikovi
0

Namjestite ured kao dom: Deset savjeta za efikasno sređivanje prostorija

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ako ste se tek uselili u svoje nove uredske prostorije, sigurno će vam itekako dobro doći nekoliko savjeta kako svoj radni prostor učiniti što ljepšim.

Kada tek "uselite" u svoj novi ured, najteži dio posla je uređivanje njegovog interijera. Sređivanje prostorija ureda ne podrazumijeva samo postavljanje namještaja i elektronike, već je to mjesto u kojem ćete provoditi veći dio dana i u kojem biste se trebali osjećati kao da ste kod kuće. Svjetski lider u proizvodnji dizajnerskog namještaja Futomic donosi vam nekoliko savjeta kako da što brže i efikasnije dizajnirate interijer novog ureda.

Funkcionalnost i efikasnost

Sigurno ste mnogo uložili u svoj novi prostor i definitivno želite iskoristiti svaki njegov centimetar. Fokusirajte se na broj zaposlenih u kancelariji, tj. odlučite koliko prostorija je neophodno i optimalno za radnike, ostavu i sl. Također, broj radnih stolova neka ovisi o raspoloživosti prostora. Možete koristiti jedan veliki sto s više pregrada tako da ga veći broj uposlenika može koristiti.

Namještaj

Izuzetno je važno investirati u dobar i kvalitetan namještaj. Zapamtite, možete nadomjestiti bilo šta, ali ne i udobnost ureda. Stolica u kojoj ćete morati sjediti veći dio dana treba biti itekako udobna za sjedenje. Također, ostali namještaj treba biti elegantan i funkcionalan. Kategorizirajte namještaj za zaposlene, za konferencijsku salu i ostale prostorije. Odaberite ormare i stolove s puno prostora za odlaganje.

Shema boja

Ako ste unaprijeđeni na poslu, iskoristite to kao izgovor za dodavanje ponekog ukrasa svom uredu.

Osvjetljenje

Kancelarija bi trebala biti dobro osvijetljena, uglavnom prirodnim svjetlom. Veliki prozori mogu biti istinsko osvježenje vašoj kancelariji, a možete koristiti i trakaste zavjese koje su odlične za protok potrebne količine svjetlosti u ured. Pametno postavljanje CFL i LED svjetla je neophodno u sali za sastanke. Koristite opcije dizajnerskih osvjetljenja dostupnih na tržištu, što će doprinijeti ukupnom ambijentu vaše kancelarije.

Adekvatan prostor za skladištenje

Sve više i više papira će se pojavljivati iz dana u dan, a dijelovi kancelarije namijenjeni za skladištenje trebaju biti dobro dizajnirani. Postavite svoje ormare pametno i koristite stolove s puno ladica u koje možete spremiti svoje stvari. Namještaj za skladištenje, kao što su fioke i prijenosne kutije za papire, također može biti koristan. Isto tako, vodeći dizajneri enterijera koriste horizontalne ormare za odlaganje papira.

Hodnik

Hodnik koji vodi u ured trebao bi biti vrlo impresivan, jer to je prva stvar koju će ljudi primijetiti. Pristupite uređivanju hodnika trendovskim i pametnim držačima za časopise, novine i papire. Koristite dizajnerske oglasne table kako biste dobili na izgledu. Lijep hodnik ima pozitivan utjecaj na ljude koji dolaze u vašu kancelariju. Ako posjedujete malu kancelariju, ugaona primaća soba će vam najbolje odgovarati.

Konferencijska sala

Još jedna važna uredska prostorija je konferencijska sala. Investirajte u projektor koji emitira dovoljnu količinu svjetlosti za veličinu konferencijske sale. Veličina i izgled sobe također određuju oblik stola koji će se koristiti. Postavite LED svjetlo i koristite svijetle boje kako biste imali prostran izgled. Sala za sastanke treba biti dizajnirana tako da je udobna, privlačna i tehnološki savremena.

Eksperimentirajte

Vrlo je važno razmišljati izvan okvira i kada govorimo o sređivanju ureda. Nemojte strahovati od eksperimentiranja, svoju prostoriju ofarbajte živim bojama i tako ju učinite energičnijom. Mala kancelarija također može biti dizajnirana luksuzno. Možete pokušati postaviti više pojedinačnih sijalica u svaku od prostorija, a neke od njih uredite tematski.

Soba za rekreaciju

Ako je ikako moguće, ostavite jednu malu prostoriju za rekreativne aktivnosti. Team building je važna karika u procesu upravljanja ljudskim resursima, a bilijarski sto, sto za stoni tenis i šah učinit će da se vaši zaposlenici osjećaju ljepše. Možete čak i svoju ostavu pretvoriti u sobu za rekreaciju. Boja zidova ove prostorije neka bude svijetla i neka odiše živahanošću.

Sklad prostora i namještaja

Neka ukupni izgled vašeg ureda bude jedinstven. Koristite iste boje u svakoj od prostorija koje vašem poslovnom prostoru daju širi i organiziraniji izgled. Samo zato što je namještaj moderan i funkcionalan, ne mora značiti da će ujedno biti u skladu s vašom prostorijom, a to vam govori da tematski uredite svoj radni prostor. Stavite i poneku sliku na zidove kako biste prostoru dali na estetici, a sadržaj zidnih umjetnina treba biti biran prema vrsti klijenata.