Izbjegnite ih
37

Najčešće greške koje pravite prilikom pranja odjeće u veš mašini

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Pranje odjeće u mašini uglavnom izgleda kao jednostavan posao, ali da bi ta ista veš mašina efikasno radila i da odjeća ne bi bila oštećena, potrebno je obratiti pažnju na svakodnevne greške, kojih često mnogi nisu ni svjesni da rade dok obavaljaju ovaj kućanski posao.

Koristite previše deterdženta za pranje veša

Možda se dodavanje više deterdženta prilikom pranja veša u mašini čini kao dobra ideja, ali nažalost veća količina neće bolje oprati odjeću. Višak deterdženta može stvoriti dodatnu pjenu koja se ne ispire u potpunosti s odjeće te tako ostavlja ljepljive ostatke, koji privlače prljavštinu i bakterije. Stoga se uvijek držite uputa o količini deterdženta kojeg stavljate u mašinu.

Ne razvrstavate odjeću po materijalu

Odvajanje svjetlije odjeće od tamnije je poznato, a znate li da je dobro odvojiti odjeću i po materijalima? Grube materijale poput jeans hlača treba odvojiti od npr. košulja da biste izbjegli da vam se određena odjeća ošteti. Na ovaj način će vam se i odjeća bolje osušiti.

Ne zakopčavate odječu prije pranja

Rajsferšlusi imaju nazubljene krajeve koji mogu zakačiti druge tkanine u mašini. Da biste riješili ovaj problem, dovoljno je da ih zatvorite prije ubacivanja odjeće u mašinu. To se odnosi i na odjeću poput grudnjaka koje imaju kopče koje su oštre.

Zakopčate košulje prije pranja

Za razliku od odjeće s rajsferšlusom, košulje treba ostaviti otkopčane kada se peru. To pomaže u zaštiti od pucanja rupica za dugme i štiti konac na kojem je dugme.

Zaboravili ste očistiti dlačice iz mašine

Nakupljanje dlačica u mašini za veš može začepiti filter mašine. Ovo područje može sadržavati dodatne dlačice koje blokiraju protok zraka i na taj način smanje efikasnost pranja.

Ne čistite redovito veš-mašinu

Iako veš-mašina pere vašu odjeću, to ne znači da nju ne treba prati. Kroz nju prolaze ostaci deterdženta, plijesan i prljava voda stoga je neophodno povremeno je očisititi. Ukoliko vaša mašina ima opciju samočišćenja, uključite je. Filtere, a i ladicu u koju stavljate deterdžent i omekšivač također je potrebno redovitio održavati.