Višestruka upotreba
23

Može li korištenje deterdženta za pranje veša pomoći pri rješavanju korova u vašoj bašti

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Deterdžent za veš svakako ima sposobnost da se bori s mrljama od trave, zemlje, hrane i pića, pa čak i da nježno ukloni tvrdokorne mrlje s dječijih siperčića. Ono što mnogi ne znaju je to da može pomoći i u kontroli korova u vašoj bašti.

Upotreba deterdženta za pranje veša u prahu na travnjaku može pomoći u uništavanju korova i ograničavanju rasta mahovine. Međutim, nije uvijek dobra ideja dodati deterdžent za pranje veša u uređenje okoliša.

Problem s upotrebom ovog deterdženta u vrtu je taj što će obično zahtijevati dodavanje hemikalija u vašu okolinu, što nikada nije idealno za vanjske prostore. Iako je upotreba deterdženta za pranje rublja kao tretmana od korova način da se potroši stari deterdžent, bitno je razmotriti implikacije toga na ostatak vašeg vrta i uređenje okoliša.

Ako želite koristiti ovakve deterdžente za uništavanje korova, morate to učiniti na vrlo ciljani način, tretirajući samo željeno područje i štiteći izvore vode i životinje u tom području od hemikalija.

Vrsta deterdženta za pranje veša koji koristite također može igrati ulogu u tome da li je ova metoda zaista sigurna. Čak i ako koristite kućne "lijekove" dizajnirane za prirodno uništavanje korova , morate biti pažljivi o tome šta koristite ili to u potpunosti izbjegavati.

Tipično, deterdženti za pranje veša imaju različite sastojke, od kojih neki mogu biti problematični za kućne ljubimce, divlje životinje i podzemne vode općenito. Neki proizvodi sadrže izbjeljivač, drugi nonilfenol etoksilate, koji mogu uzrokovati endokrine poremećaje i utjecati na zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca. Neki mirisni deterdženti za pranje rublja sadrže surfaktante koji mogu uzrokovati zdravstvene rizike. Drugi proizvodi mogu sadržavati toksine koji mogu biti kancerogeni.

Ako deterdžent koji koristite sadrži sastojke koje ne možete prepoznati, potražite ih na internetu. Utvrdite jesu li zabrinjavajuće za kućne ljubimce i podzemne vode prije nego nanesete velike količine ovog proizvoda na vaš travnjak. Mnogi od ovih deterdženata će ubiti štetočine, a istovremeno će pomoći u kontroli rasta korova.

Neke preporuke pri korištenju deterdženta obilno razrjeđivanje ovakvih deterdženata - 200 grama praška na 10 litara vode.